Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Elkaszálta a lakástakarékokról szóló népszavazási kezdeményezést a választási bizottság

Elkaszálta a lakástakarékokról szóló népszavazási kezdeményezést a választási bizottság

Nem hitelesítette a korkedvezményes nyugdíj szabályainak változtatásáról, valamint a lakástakarék-pénztárak állami támogatásának visszaállításáról szóló jobbikos és momentumos népszavazási kérdéseket csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A Mozdonyvezetők Szakszervezete két kérdést nyújtott be hitelesítésre. Az egyik arra irányult, hogy az Országgyűlés a korkedvezményes nyugellátást a 2011. december 30-án hatályos tartalommal szabályozza. Az NVB a hitelesítést a benyújtás formai hiányosságaira és egyértelműségi okokra hivatkozva tagadta meg, továbbá azért, mert “kizárt” tárgykört érint, a költségvetést. A szakszervezet másik kérdése arra vonatkozott, hogy a 2011. december 30-án hatályban volt rendelkezések szerinti korkedvezményes nyugdíjat ismételten igénybe vehessék a korkedvezményre jogosító munkakörben foglalkoztatottak 2019. január 1-jétől. Az NVB ezt a kezdeményezést is ugyanazokkal az okokkal utasította el, mint az előzőt.

Donáth Anna Júlia, a Momentum Mozgalom alelnöke kezdeményezése magánszemélyként arra irányult, hogy az Országgyűlés módosítsa a lakástakarék-pénztárakról szóló törvényt, és az állami támogatásra vonatkozó szabályokat a 2018. október 17-e után kötött szerződésekre is alkalmazzák.

Az NVB szerint azonban a kérdés az Országgyűlést a költségvetési törvény módosítására kötelezné, ezért nem hitelesíthető.

Zsiga-Kárpát (Z. Kárpát) Dániel, a Jobbik alelnöke magánszemélyként szintén a lakástakarék-pénztárakkal kapcsolatban nyújtott be kérdést az NVB-hez, a kérdés azt célozta, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy az állam továbbra is a lakástakarék-pénztáraknál elhelyezett összeg 30 százalékával, legfeljebb évi 72 ezer forinttal támogassa a lakáscélú előtakarékosságot. Az NVB szerint ez a kérdés sem hitelesíthető, mert ugyancsak a költségvetés módosítására – kizárt tárgykörre – irányul.
Az NVB határozatai nem jogerősek, azokkal szemben 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

„A lakástakarékpénztárakra vonatkozó lépést már korábban meg kellett volna tenni”

– mondta Varga Mihály, a Világgazdaság napilap szakmai konferenciáján csütörtökön. Megjegyezte, hogy a lakástakarékok állami támogatása indokolatlanul magas volt Magyarországon, 30 százalékos, miközben Németországban 4 százalék, Ausztriában pedig 1,5 százalék az állami hozzájárulás aránya. Elmondta azt is, hogy az utolsó napokban a lakástakarékok még 140 ezer új szerződést kötöttek, ezekhez még kapcsolódik állami támogatás. (MTI)

Borítókép forrása: Pixabay