Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kiderült: nem Orbánnál bujkál a szökött macedón exkormányfő

Kiderült: nem Orbánnál bujkál a szökött macedón exkormányfő

A Sargentini-jelentést készítő európai parlamenti képviselő, Judith Sargentini is megszólalt a korrupció miatt kiszabott börtönbüntetése elől vitatott körülmények között Magyarországra távozott, és itt menedékjogot kért volt macedón kormányfő, Nikola Gruevszki ügyében.

A 24.hu szúrta ki, hogy az EP-képviselő a Twitteren jegyezte meg: amikor utoljára érdeklődött arról, hogy a Szerbia felől érkező bevándorlók kaphatnak-e menedékjogot Magyarországon, azt a választ kapta, hogy nem.

Vajon Magyarországon van VIP-tranzitzóna?

– kérdezte Sargentini. A 24.hu idézte az emiatt Magyarországon forgató szkopjei 1TV csatorna híradását is, miszerint Gruevszki állítólag az első éjszakáját az ötcsillagos budapesti Corinthia Hotelben töltötte. Ennél is meglepőbb azonban a hírcsatorna azon információja, miszerint azóta Orbán Viktor házában tartózkodhat.

Erre a feltételezésre már reagált is a 444.hu megkeresésére Orbán sajtófőnöke. Havasi Bertalan azt közölte:

„A miniszterelnök tegnap hazament, Flóra és Róza nevű hölgyekkel találkozott, de ilyen nevű emberrel nem. Így a hírt kacsának kell minősítenünk.”

Akárhogy is, a macedón hatóságok már óvatosabbak. Az MTI közölte, hogy őrizetbe vettek két macedón politikust, nehogy a volt kormányfőhöz hasonlóan ők is megszökjenek az országból. A volt közlekedési minisztert és a kormány egykori főtitkárát hivatali visszaéléssel gyanúsítják azokban az ügyekben, amelyeknek az első számú vádlottja Gruevszki.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyelőre nem mondhat semmit MTI Fotó: KKM / Mitko Sztojcsev

Az ügyben megszólalt Szijjártó Péter külügyminiszter is, aki a 444.hu szerint egy más témában tartott tájékoztatón a Gruevszit érintő kérdésre csak annyit mondott: „Ha a menekültügyi eljárás lezárul, akkor szívesen állunk mindenkinek a rendelkezésére. Gondolom, a menekültügyi eljárás alanya is. Addig azonban én további tájékoztatást nem tudok önnek adni” -tette hozzá.

Nem hallgatott viszont Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, aki dühös Facebook-posztban osztotta meg a véleményét a témában. Azt írta: “Ezek a nyomorult bűnözők átjáróházat csináltak hazánkból. Kiengedik a baltás gyilkost, beengedik az orosz titkosszolgálat vezetőinek rokonait, most egy köztörvényes macedón politikust. A volt miniszterelnököt. Orbán barátját.” Végül megjegyezte: “Zsák a foltját”.

A Blikk eközben arról számolt be: nehezen hihető részletet közölt a volt macedón kormányfő, Nikola Gruevszki Magyarországra érkezéséről az egyik macedón portál. Az sdk.mk értesülései szerint

az útlevéllel nem rendelkező Gruevszki női ruhába bújt, úgy jött át a határon.

Mint arról a Zoom.hu is írt, Gruevszki magyarországi tartózkodása enélkül is számos kínos kérdést felvet. Például: ha valóban elvették tőle az útlevelét, akkor most valamelyik tranzitzónában kellene tartózkodnia, de az sem világos, egyáltalán hogy jutott el Budapestre. Minderről itt írtunk bővebben:

Rengeteg kínos kérdést felvet Nikola Gruevszki menedékkérelme

Nikola Gruevszki volt miniszterelnök Magyarországon tartózkodik. A macedón rendőrség tájékoztatta az illetékes bíróságot, hogy adjon ki nemzetközi elfogatóparancsot a volt kormányfő ellen, valamint a külügyminisztériumba kérették a szkopjei magyar nagykövetet.

Borítókép: Nikola Gruevszki / MTI Fotó: Soós Lajos