Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Patyiról és az új bíróságáról vitáznak a Parlamentben

Patyiról és az új bíróságáról vitáznak a Parlamentben

Az igazságügyi miniszter értékelése szerint a közigazgatási bíróságokról szóló törvényjavaslat megfelel az európai normáknak, kiállja a Velencei Bizottság kritikáját és Magyarország érdekét szolgálja. Trócsányi László erről a parlament ülésén beszélt, ahol a közigazgatási bíróságokról szóló törvényjavaslatról vitáznak.

Orbán Viktor kormányfő és Patyi András – még a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektoraként – Tarlós István főpolgármesterrel MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az Országgyűlés most kezdte tárgyalni a várhatóan a választási biztottság illetve a közszolgálati egyetem korábbi vezetője, a bíróként reaktivált, és Orbán Viktor választási kampányban történt megbírságolása miatt nyilvánosan szégyenkező Patyi “Bírságbajnok” András vezette új testületről szóló törvényjavaslatot.

Az elképzelésekről a Zoom.hu is írt. A kormány tervei alapján párhuzamos “joguralmi” szervezetként működhet az új közigazgatási bírósági rendszer. Az erről szóló törvénytervezet szerint a Fidesz-kétharmad azt utal az új bíróság hatáskörébe, amit csak akar. Minderről itt írtunk bővebben:

Itt a Patyiszéket létrehozó törvény: akár bármiről IS ítélkezhet az új bíróság

Hetven éve halott rendszert “támaszt fel” az Orbán-kormány: az 1949-ben megszüntetett, a Magyar Királyi Közigazgatási Bíróság jogutódjaként működött közigazgatási bíróságokét. A jelenlegi bírósági rendszerrel párhuzamosan működő, de a gyorsabb ügyintézés érdekében három helyett csak kétszintű intézményt létrehozó törvénytervezet a kormány honlapján olvasható.

Borítókép: Illusztráció / Forrás: pixabay.com