Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Meghalt egy 13 éves fiú, aki védőfelszerelés nélkül bokszolt egy thaiföldi viadalon

Meghalt egy 13 éves fiú, aki védőfelszerelés nélkül bokszolt egy thaiföldi viadalon

Vita indult Thaiföldön arról, hogy betiltsák-e a gyerekek részvételével zajló thaiboksz-viadalokat, miután egy 13 éves fiú a minap életét vesztette egy mérkőzésen egy bangkoki külvárosban.

A mérkőzésről a közösségi médiában keringő felvétel szerint a fiú – aki 8 éves kora óta bokszolt, és több mint 170 meccs volt a háta mögött – nem viselt semmiféle védőfelszerelést, ahogy az a sportágban általában szokás.

Thaiföldön különösen vidéken elterjedt, hogy szegényebb sorú gyermekek pénzért vívnak bokszmeccseket egymással. A gyakorlat bírálói szerint ez rendkívül veszélyes, kutatások szerint a boksz különböző mértékű agykárosodást okozhat 15 év alatti gyerekeknél. A thaiföldi törvényhozók előtt már törvényjavaslat is van, amellyel megtiltanák, hogy 12 év alatti gyerekek versenyszerűen bokszolhassanak.

Bangkok, 2018. november 14.
A tízéves Csaicsana Szengngern edz egy bangkoki boksztáborban 2018. november 14-én. Thaiföldön vita indult arról, hogy betiltsák-e a gyerekek részvételével zajló thaiboksz-viadalokat, miután egy 13 éves fiú a minap életét vesztette egy bangkoki mérkőzésen.
MTI/AP/Szakcsaj Lalit

Az ázsiai országban népszerű harcművészet rajongói viszont ellenzik, hogy szabályozzák a sportágat. Egy több sportklubot tömörítő egyesület jogásza szerint a gyerekekre vonatkozó tilalom akár a sportág kihalásához is vezethet, mivel szerinte elengedhetetlen, hogy a versenyzők egészen fiatalon kezdjenek el gyakorolni, és kialakuljanak a “bokszolócsontok”. A jogász szerint a 13 éves fiú múlt szombati halála példa nélküli eset volt. Szerinte magát a rendezvényt nem szervezték meg megfelelően: hibázott a bíró, és nem volt jelen orvos, ami mind olyan tényező, amely független a versenyzők életkorától.

(MTI)

Borítókép: MTI/AP/Szakcsaj Lalit