Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kínos helyzetbe hozta Orbán Viktort a volt macedón kormányfő menedékkérelme

Kínos helyzetbe hozta Orbán Viktort a volt macedón kormányfő menedékkérelme

Kellemetlen választás elé állíthatja a magyar kormányt a volt macedón kormányfő politikai menedékkérelme, bár a homályos részletek miatt kérdéses, egyáltalán váratlanul érte-e a fejlemény Orbán Viktort.

A diplomáciai bombát maga Nikola Gruevszki robbantotta, amikor kedden saját Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól. A volt macedón kormányfő azért döntött a szökés mellett, mert „halálos fenyegetéseket kapott”, és nem érezte magát biztonságban. Azt a posztban már nem említette meg, hogy konkrétan egy börtönbüntetés elől szökött meg, amit hivatali visszaélés miatt májusban szabtak ki rá (erről itt írtunk bővebben). A politikus, aki 2006 és 2016 között, azaz egy évtizedig irányította Macedóniát, már korábban kifejtette, hogy politikai lejárató kampány folyik ellene, amibe persze gyorsan belekeverte Soros Györgyöt és a CIA-t is.

Nikola Gruevszki nem várta meg, amíg letartóztatják. Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki

 

A Miniszterelnökség szerda délután közleményt adott ki, melyben hivatalosan is megerősítették, hogy Gruevszki menedékjog iránti kérelmet nyújtott be az illetékes magyar hatósághoz.

Azt írták: a magyar hatóságok biztonsági okokból tették lehetővé, hogy Nikola Gruevszki – tekintettel arra, hogy 10 évig hazája miniszterelnöke volt – menekültügyi kérelmének benyújtását és meghallgatását a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) budapesti központjában tartsák. A BÁH a menekültügyi eljárást a magyar jogszabályoknak megfelelően a nemzetközi joggal összhangban folytatja le.

A közleményben azt is kiemelték, hogy Macedónia Magyarország stratégiai partnere és fontos szövetségese, és ezért formában nem kívánnak szuverén országok belügyeibe beavatkozni. A volt macedón kormányfő menekültügyi kérelmének elbírálását kizárólag jogi kérdésnek tekintik, az ügy lezárásáig pedig nem adnak további tájékoztatást.

De hogy jött ide?

Ami feltűnő, hogy az egész üggyel kapcsolatban rengeteg a nyitott kérdés: az egyik legfontosabb, Gruevszki egyáltalán hogyan jutott el a magyar fővárosba. Bár nehéz elképzelni, hogy ne tudna részleteket, sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külügyminiszter csak annyit mondott:

a menekültügyi eljárás lefolytatásáig nem adhat tájékoztatást.

Megtette helyette a macedón belügyminisztérium, akiknek a magyar belügyi tárca erősítette meg, hogy az ex-kormányfő Budapesten van.

A találgatások hamar megkezdődtek, a macedón 1TV szerint Gruevszki a Corinthia Hotelben töltötte az első éjszakát, jelenleg pedig Orbán Viktor otthonában tartózkodik. Ezt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a 444.hu-nak határozottan cáfolta.

A Deutsche Welle macedón kiadása arról írt, hogy Gruevszki illegálisan kelt át a macedón határon, onnan a szerb hatóságok segítségével juthatott el egy repülőtérig vagy a magyar határig. Mivel a menekültválság miatt a magyar-szerb határszakaszt szigorúan őrzik, vagy repülővel jött vagy a magyar hatóságok tudtával – találgatott a lap. Van olyan hír, amely szerint a politikus női ruhában menekült.

Oliver Szpaszovszki belügyminiszter a Kanal 5 televíziós csatornának annyit erősített meg, hogy Gruevszki biztosan nem repülővel távozott Macedónia területéről, hanem illegálisan, valamelyik zöldhatáron át szökött meg, és biztos benne, hogy segítői is voltak.

A 2016-os előrehozott választásokon hiába kampányolt Gruevszki pártja, nem szereztek többséget. Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Egy dolog biztos: a politikusnak múlt csütörtökön kellett volna bevonulnia a börtönbe, de ügyvédei fellebbeztek, ami adott neki egy kis időt ugyan, de az indítványt a fellebbviteli bíróság elutasította. A döntést többször is megpróbálták kézbesíteni neki, ám Gruevszkit sehol nem találták, ezért hétfő késő délután elfogatóparancsot adtak ki ellene. A rendőrség átkutatta a politikus házát, és folyamatosan figyelték a Szkopjéből kivezető utakat és a határátkelőhelyeket is. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a volt miniszterelnöktől már korábban elvették az útlevelét. Ez pedig újabb kérdéseket vet fel, hiszen ha papírok nélkül lépett be Magyarország területére, akkor a volt miniszterelnöknek a hatályos magyar törvények szerint valamelyik tranzitzónában kellene tartózkodnia (ahogy erről keddi cikkünkben írtunk).

Orbán két tűz között

Az, hogy Orbán Viktort a nemzetközi sajtó sok cikkében belekeveri az ügybe, nem véletlen. Gruevszki miniszterelnöksége alatt végig jó viszonyt ápolt magyar kollégájával, sőt közös tanácsadójuk is volt: az azóta elhunyt Arthur Finkelstein.

Gruevszkit 2006-ban választották meg először Macedónia kormányfőjének a jobboldali VMRO-DPMNE (Belső Macedón Forradalmi Szervezet–Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja) színeiben. Miután Orbán 2010-ben miniszterelnök lett, már egy év múlva elutazott macedón kollégájához, a jó barátság pedig később is megmaradt. Olyannyira, hogy a magyar kormányfő még a 2017-es helyhatósági választások előtt is kiutazott Ohridba, hogy Gruevszki pártja mellett kampányoljon. A két politikust a Soros György elleni kampány is összekötötte, a „Stop Soros” jelszót például a macedón kormány használta először, és Szkopjéban ugyanúgy központi téma volt a menekültellenesség, mint Budapesten. (A két ország közötti üzleti összefonódásokról a Magyar Narancs írt nemrég oknyomozó cikket.)

Nikola Gruevszki és Orbán Viktor Budapesten a Parlament épületében 2016. november 18-án. Fotó: Árvai Károly /kormany.hu

Bármilyen jó is volt a viszony, és bárhogy is jutott be Magyarország területére, Orbán Viktort nehéz próbatétel elé ellátja Gruevszki akciója. A volt macedón kormányfő sorsáról hamarosan dönteni kell (a szkopjei hatóságok már kérték letartóztatását a nemzetközi elfogatóparancs alapján), és könnyen lehet, hogy

a magyar kormányfő most nem tud olyan ügyesen egyensúlyozni Nyugat-Európa és Oroszország között, mint amit megszokott.

A magyar hatóságok megtehetik, hogy menedékjogot adnak a volt miniszterelnöknek, ez viszont egészen biztosan felháborodást váltana ki a vezető európai politikusok között, hiszen Gruevszkit jogerősen ítélte el a szkopjei bíróság. A jelenlegi macedón kormány ráadásul élvezi az Európai Unió, az Egyesült Államok és a NATO támogatását. Ha viszont Orbán úgy dönt, hogy kiadja a politikust Macedóniának, akkor nemcsak egykori szövetségesét támadja hátba, de Vlagyimir Putyint is magára haragíthatja.

Vlagyimir Putyin szomorú

Az orosz elnök már régóta ütközőzónaként próbálja használni Macedóniát saját érdekszférája és a NATO-tagországok (vagy az oda csatlakozni kívánók) között. Szkopje eddig tökéletes terep volt, amihez Gruevszki jó partnernek bizonyult. Csakhogy a folyamatos botrányok után, 2016-ban hiába nyerte meg a választást a VMRO-DPMNE, nem szereztek többséget, így a szociáldemokraták az albán kisebbséggel koalícióra lépve alakíthattak kormányt.

Zoran Zaev jelenlegi kormányfő élvezi az USA és az EU támogatását. MTI/EPA/Georgi Licovszki

Zoran Zaev miniszterelnök egyik fő céljául az ország EU- és NATO-csatlakozását tűzte ki, ehhez viszont le kellett zárni az évtizedek óta tartó névvitát Görögországgal, akik ezért folyamatosan blokkolták a macedónok felvételét. Hosszú tárgyalások után Szkopje és Athén megegyezett abban, hogy Észak-Macedónia lesz az ország neve, erről népszavazást is tartottak, ami ugyan az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett, az ehhez szükséges alkotmánymódosítás mégis átment a parlamenten.

A népszavazás előtti kampány nem volt mentes az indulatoktól, Gruevszki pártja a névváltoztatás ellen kampányolt, és az orosz kormány is erre buzdított. Ahogy arra a 444.hu elemzése emlékeztetett: a görög-macedón megállapodás aláírása előtt néhány nappal Gruevszki pártja tartott egy nagy kormányellenes tüntetést, ahol levetítettek egy videót, amelyen Orbán Viktor arról beszélt, hogy „aki szereti az országát, az nem omlik össze a külső erők nyomása alatt”.

Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője a Bloomberg hírügynökségnek kellemetlennek nevezte a kialakult helyzetet.

„Nemcsak otthon, de külföldön is kínos lenne Orbán Viktornak, ha menedékjogot adna egy elítélt balkáni politikusnak. Ezt semmi nem magyarázná, kivéve persze az orosz befolyás” – mondta.

A macedón kormány mindenesetre másodszorra már nem kockáztat: ma őrizetbe vették Mile Janakieszki volt közlekedési minisztert és Kiril Bozsinovszkit, a kormány egykori főtitkárát is, mert úgy ítélték meg, fennáll a veszélye annak, hogy Nikola Gruevszki volt miniszterelnökhöz hasonlóan ők is megszökhetnek az országból. A két politikus ellen is hivatali visszaélés miatt folyik eljárás azokban az ügyekben, amelyeknek Gruevszki az első számú vádlottja.

Az viszont valószínűleg még egy ideig nem derül ki, hogy a macedón ex-kormányfő mire számíthat – már ha egyáltalán Budapesten marad a botrány után.

Borítókép: MTI/EPA/Aleksandar Kovacevski