Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A brit kabinet jóváhagyta a brexit-feltételekről szóló megállapodás-tervezetet

A brit kabinet jóváhagyta a brexit-feltételekről szóló megállapodás-tervezetet

A brit kormány jóváhagyta a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezetet – közölte szerda este, a kabinet ötórás soron kívüli ülése után Theresa May brit miniszterelnök.

May a Downing Street-i kormányfői hivatal előtt tett rövid nyilatkozatában kijelentette: a kabinet “hosszú, részletes, szenvedélyes vita” után arra a kollektív döntésre jutott, hogy Nagy-Britannia fogadja el a dokumentumtervezetet és a majdani kétoldalú kapcsolatrendszert körvonalazó politikai nyilatkozatot.

A brit kormányfő szerint ez döntő jelentőségű lépés, és lehetővé teszi a megállapodás véglegesítését már a következő napokban.

Hozzátette: a kabinet döntése nem volt könnyű, de Nagy-Britannia nemzeti érdekeit szolgálja.

Theresa May szerint ez legjobb megállapodás-tervezet, amelyet a brexit-tárgyalásokon az Európai Unióval el lehetett érni.

Barnier: ez elég egy rendkívüli novemberi EU-csúcs összehívásához

Elegendő előrelépés történt egy rendkívüli novemberi csúcstalálkozó összehívásához azáltal, hogy sikerült “technikai szinten” elfogadni egy megállapodástervezetet az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételrendszeréről, és ezt a londoni kormány is jóváhagyta – jelentette be Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló szerda este Brüsszelben.

Az uniós vezetők csúcsértekezletét Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hívhatja össze, ennek azonban előfeltétele volt az Európai Bizottság pozitív értékelése. Tusk csütörtökön korán reggel tárgyal Barnier-vel, feltehetőleg ennek lehetőségeiről.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament illetékes megbízottja leszögezte: a körvonalazódó egyezség lehetővé tenné, hogy a szigetország kilépjen, de közben továbbra is szoros kapcsolatban maradjon az EU-val. Hozzátette, hogy a kompromisszum tiszteletben tartja a bennmaradó tagállamok által lefektetett alapelveket.

(MTI)

Theresa May brit miniszterelnök a Brexit ügyében tartandó rendkívüli kabinetülésre indul a londoni kormányfõi rezidenciáról, a Downing Street 10-bõl 2018. november 14-én. Az ülésen a brit EU-tagság megszûnésének feltételrendszerérõl szóló megállapodás szövegtervezetét vitatják meg. MTI/EPA/Andy Rain