Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Trump természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította egész Kaliforniát

Trump természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította egész Kaliforniát

Donald Trump természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította egész Kaliforniát a napok óta tomboló erdőtüzek miatt.

Az amerikai elnöki döntése azt jelenti, hogy a tűzvészek áldozatai külön szövetségi pénzügyi segítséget igényelhetnek lakásépítéshez, munkanélküli támogatáshoz, vagy jogi tanácsadáshoz.

Trump hétfőn éjjel Twitter-bejegyzésben közölte, hogy gyors választ akart adni Jerry Brown kormányzó kérésére, annak érdekében, hogy – ahogyan fogalmazott – “legalább némileg megkönnyítse a hihetetlen szenvedést”.

 

A Kalifornia történetének eddigi legpusztítóbb tűzvésze egyelőre nem enyhül, hétfőn éjjel a tűzvész halálos áldozatainak száma 42-re emelkedett.

A The Washington Post helyszínen lévő tudósítója arról számolt be: a hatóságok és az egykori lakók is azt fontolgatják, hogy Paradise városkát nem építik újjá, ez ugyanis rendkívül költséges lenne és hosszú ideig tartana. A kaliforniai fővárostól, Sacramentótól északra, a hegyek ölésében fekvő Paradise teljesen leégett, talán ha hat épület romjai maradtak meg. A 27 ezer lelket számláló, többnyire idősek lakta településen több mint húsz ember égett halálra – az otthonában, autóban, vagy menekülve -, az életben maradottak pedig menedékhelyeken, szállodákban, távolabb élő ismerősöknél leltek átmeneti menedékre.

Mike Conaty, a kaliforniai tűzoltók egyik vezetője a The Washington Post munkatársának azt mondta: nyitott kérdés, hogy mi lesz Paradise sorsa, jövője. Butte megye – ahol Paradise is volt – katasztrófa-elhárítási hivatala figyelmeztetést adott ki: a tűz a környező kanyonokat “birtokba vette”.

A Kalifornia északi és déli részén egyaránt pusztító lángokat szítják az óránkénti 50-65 kilométeres sebességű, a kontinens belseje felől érkező széllökések. Táplálja a lángokat a szárazság is. Hétfőn este több mint 4500 tűzoltó volt talpon, és érkezett segítség a környező tagállamokból is. A tűzoltók és a mentők munkáját antropológusok is segítik, az áldozatok egy része ugyanis a felismerhetetlenségig összeégett, és azonosításukhoz DNS-vizsgálatra van szükség.

MTI

Borítókép: Tűzoltó a kaliforniai erdőtüzek egyik fészkénél, Malibu közelében 2018. november 11-én.
Fotó: MTI/AP/Jae C. Hong