Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szanyi Tibor szerint Merkelnek kulcsszerepe lehet Orbán megfékezésében

Szanyi Tibor szerint Merkelnek kulcsszerepe lehet Orbán megfékezésében

Angela Merkel német kancellár is felszólalt az Európa jövőjéről folytatott vitában az Európai Parlament strasbourgi ülésén. Merkel beszédében a tolerancia fontossága mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy szükség lenne egy egységes európai hadseregre, amely nem a NATO ellen, hanem mellette tevékenykedne.

A beszédre EP-képviselők is reagáltak, Manfred Weber a néppárti frakció vezetője felszólalásában arról beszélt, Európa jövője és egységének megőrzése érdekében fel kell hagyni végre azzal, hogy Brüsszelre hárítják a felelősséget. Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője a vita folyamán kijelentette, Orbán Viktor miniszterelnök “személyes keresztes hadjáratának és antiszemitizmusának tanúi vagyunk”, a Közép-európai Egyetem (CEU) alapítója ellen, amely miatt az intézménynek be kell zárnia kapuit.

Járóka Lívia fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő felszólalásában hangsúlyozta, a szegénységben élők számára fontos azt hangsúlyozni, hogy nincs kétsebességes Európa, és az unió elég erős ahhoz, hogy segítséget nyújtson számukra. A képviselő egyebek mellett arra kérte a német kancellárt, biztosítsa, hogy a 2020 utáni hosszú távú uniós költségvetés biztosítsa az Európán belüli szegénység felszámolását. Csak ezt követően szabad az Európán kívüli, például az afrikai szegénység problémájáról beszélni – húzta alá a néppárti képviselő.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő felszólalásában leszögezte, a kancellár és pártja, valamint az Európai Néppárt súlyos kudarcot vallott, amikor elmulasztotta kizárni soraiból a Fideszt és taktikai számításból megtűri Orbán EU-ellenes, illiberális kurzusát”.

Angela Merkelnek kulcsszerepe lehet ebben úgy, hogy teljes politikai súlyát latba veti, tekintélyét felhasználja “Orbánék kizárása és a hasonszőrű nacionalista szélsőségesek megfékezése érdekében” – mondta Szanyi Tibor.

MTI Fotó: Kovács Attila

A szocialista képviselő később kifejtette, hogy „Orbán korrupt, embertelen rendszerének eltakarítása persze elsősorban a mi politikai feladatunk: magyar szocialistáké, demokratáké, az állampolgárok Európa-párti többségéé. Az EU jövőjét mérlegelő vitánkban azonban megkerülhetetlen volt Merkel kancellár és az európai kereszténydemokraták felelősségének megvilágítása, hiszen az Orbán-féle szélsőjobbos populizmus visszaszorítása immár közös, európai érdek, amely a most kezdődő EP-választási kampánynak is hangsúlyos témája lesz.

“Itthon már jól látjuk, de szerintem minden európai választópolgárnak joga van tudni, hogy melyik politikai erőtől várhatja egy szociális, biztonságos, versenyképes EU építését, s melyiktől közös európai jövőnk aláásását, a demokratikus európai értékek és a jogállam orbáni módszerekkel való leépítését. Angela Merkelnek ennek tisztázásában kulcsszerepe lehet, amennyiben az Európai Tanácsban és az Európai Néppártban még az EP-választásig bevetné teljes politikai súlyát és kétségtelen tekintélyét Orbánék kizárása és a hasonszőrű nacionalista szélsőségesek megfékezése érdekében” – fejtette ki.

Borítókép: Angela Merkel és Orbán Viktor a 12. Ázsia-Európa (ASEM) csúcstalálkozón Brüsszelben. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs