Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Rengeteg kínos kérdést felvet Nikola Gruevszki menedékkérelme

Rengeteg kínos kérdést felvet Nikola Gruevszki menedékkérelme

A macedón belügyminisztérium kedden megerősítette, hogy a szökésben lévő Nikola Gruevszki volt miniszterelnök Magyarországon tartózkodik.

A belügyi tárca közleménye szerint a korábbi értesülést a magyar belügyminisztérium erősítette meg. Ezután pedig a macedón rendőrség tájékoztatta az illetékes bíróságot, hogy írjon ki nemzetközi elfogatóparancsot a volt kormányfő ellen, valamint a külügyminisztériumba kérették a szkopjei magyar nagykövetet.

Nikola Gruevszki kedden a Facebook-oldalán közölte Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Az kérdéses, hogy a volt macedón kormányfő hogyan jutott el Magyarországra, ugyanis tavaly elővigyázatosságból elvették tőle az útlevelét az ellene folyó eljárások miatt.

Az útlevél elvétele azért is fontos, mert ha ez valóban így történt, és Gruevszki érvényes papírok nélkül lépett be Magyarország területére, akkor neki is – mint minden más menedékkérőnek – a jogszabályok szerint a tranzitzónában kellene tartózkodnia – hívta fel rá a figyelmet a Magyar Helsinki Bizottság.

Az sem mellékes kérdés, hogy az uniós tagjelölt országok 2015 óta biztonságos származási országnak számítanak, ilyen ország Macedónia is. Ez esetben magának a menedékkérőnek kell bizonyítania, hogy számára hazája miért nem bizonyult biztonságosnak. Az esélyeket jól mutatja, hogy 2015 nyara óta egyetlen macedón sem kért itt védelmet, merthogy már akkor sem kaptak. Azóta pedig sokkal szigorúbbak lettek a szabályok és a gyakorlat.

Ha Gruevszkinek nincs útlevele, a tranzitban kellene várakoznia, például Röszkén. Fotó: Veres Viktor

Gruevszki esetében akár még az is fontos körülmény lehet, hogy vajon közvetlenül vagy más országon vagy országokon keresztül érkezett-e ide – tette hozzá a Magyar Helsinki Bizottság. Szkopje és Budapest között van közvetlen repülőjárat, tehát elvileg jöhetett repülővel, de érvényes okmányok nélkül ez gyakorlatilag lehetetlen. Ha közúton érkezett, akkor legkevesebb egy „harmadik országon” biztosan át kellett haladnia. Erre egyetlen lehetősége Szerbia volt, amely a jelenleg nálunk „biztonságos tranzitországnak” számít, és az azon át érkező menedékkérők a legritkább esetben kapnak védelmet mostanában. A kérelmeket augusztus óta futószalagon nyilvánítják elfogadhatatlannak, és nem vizsgálják őket tisztességes eljárásban.

A fentiekből látszik, ha egy „mezei” macedón kérne valamilyen csoda folytán nálunk védelmet, esélyei a nullához közelítenének.

Ki lehet-e kerülne a „normál” menedékjogi eljárást?

A belügyminiszternek is jogában áll a menedékjogi védelmet megállapítani, a hatóságnak nem kell feltétlenül a „rendes” menedékjogi eljárást lefolytatnia. De ha van kizáró ok, akkor még Pintér Sándor sem teheti meg, hogy a jogszabályokkal szemben kénye-kedve szerint döntsön. A kétéves börtönbüntetés például nem automatikus kizáró ok. Ha Szerbián keresztül jött volna mégiscsak, akkor a hivatal ugyan alkalmazhatná az Alaptörvény rendelkezését, miszerint „nem jogosult menedékjogra az a nem magyar állampolgár, aki Magyarország területére olyan országon keresztül érkezett, ahol üldöztetésnek vagy üldöztetés közvetlen veszélyének nem volt kitéve”, de az eljárásban megállapíthatják, hogy Szerbia az ő esetében mégsem az – hívta fel rá a figyelmet a jogvédő szervezet.

Borítókép: MTI Fotó: Soós Lajos