Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Olyat tesz Budapesten az ellenzék a győzelemért, amit még sosem

Olyat tesz Budapesten az ellenzék a győzelemért, amit még sosem

Február elejére megtalálják az ellenzéki pártok azt az embert, aki a legesélyesebb arra, hogy legyőzze Tarlós Istvánt a 2019 őszi önkormányzati választáson, és visszahódítsa Budapestet – mondta a főpolgármester-jelölti előválasztás ötletét felvető MSZP elnöke és budapesti vezetője. Tóth Bertalan és Molnár Zsolt elismerte, hogy

“ez egy járatlan út, és ha nem is tökéletes, az egészséges, programalapú versenynél, az előválasztásnál most nincs jobb megoldás.”

A Zoom.hu is írt róla, bár az előválasztás tervével májusban előálló MSZP eredetileg úgy tervezte, hogy novemberben elindítják a 4-6 hetes előválasztást, decemberre pedig kiválasztják azt a közös jelöltet, aki a legtöbb ellenzéki voksra számíthat az Orbán Viktor noszogatására újrainduló Tarlós ellenében Budapesten, mindez majdnem két hónapot csúszik.

Minden megoldás érdekel

Nem ismétlődhetnek meg a 2014-es események, amikor a tavaszi parlamenti választáson az MSZP és általában az ellenzék kifejezetten jól szerepelt Budapesten, majd néhány látványos politikai malőr után ehhez képest rossz eredményt értek el fél évvel később az őszi önkormányzati választáson. Ami a legfontosabb pozíciót, a főpolgármesterséget illeti, azt négy éve megőrizte Tarlós István.

Tarlós István a Fidesz-KDNP támogatásával 2010 óta főpolgármester, és jövőre is elindul a választáson Fotó: Halász Nóra

Akkor a 12 ellenzéki induló közül végül 4 maradt, közülük az MSZP-Párbeszéd-DK közös jelöltje, Bokros Lajos 36 százalékot ért el, míg Tarlós 49 százalékkal, kényelmesen győzött. Az MSZP és a Párbeszéd most elkerülné a Falus Ferenc komikus vizes vödrös videójához hasonló helyzeteket, sőt az egész jelölti castingot is, így arra jutottak, hogy a jelölt személyét

nem titkos háttéralkukkal és vitákkal, hanem a nyilvánosság előtt, a budapestiek részvételével, előválasztással döntik el.

Ráadásul az ötletgazda MSZP a siker érdekében – kis túlzással – minden(ki)re nyitott: a párt választmánya – egyetértésben a szövetséges Párbeszéddel – jóváhagyta, hogy az ország minden településén, ideértve a fővárosi kerületeket is, a helyi pártszervezet szabadon egyeztessen más pártokkal és civil szervezetekkel a Fidesz jelöltje ellen legtöbb eséllyel indítható polgármesterjelölt kiválasztásában.

“A Fidesz legyőzése a cél, ebben a személy a lényeg, nem a mögötte álló párt, de azért a jelölt passzoljon az MSZP szellemiségéhez, férjen bele a jogállami, demokratikus értékrendbe, a Jobbik ilyen, viszont a Mi Hazánk Mozgalom már nem”

– húzott meg azért egy határt Tóth Bertalan pártelnök. Ami például Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester és Hadházy Ákos exLMP-s, most független képviselő új ellenzéki mozgalmát, a Mindenki Magyarországát illeti, Molnár Zsolt megjegyezte: a céljaik közösek, hiszen Márki-Zayék is egy-egy közös ellenzéki jelölteket keresnek országszerte 2019 őszére, így érdemes lesz együttműködniük.

Előválasztással csak főpolgármester-jelöltet

Noha az MSZP választmánya országos szinten is felhatalmazta az MSZP helyi szervezeteit, hogy a főpolgármester-jelölthöz hasonlóan előválasztással találják meg a legesélyesebb polgármester-jelölteket, ezzel – főleg infrastrukturális és pénzügyi okok, illetve a politikai adottságok miatt – vidéken várhatóan nem élnek majd, sőt alighanem a budapesti kerületekben is sikerül enélkül megtalálni az együttműködésre hajlandó ellenzéki pártok közös jelöltjét – csupán néhány kerület van, ahol ez még kérdéses.

A piros sarokban: Horváth Csaba

Az egyelőre nem lefutott, hogy a főpolgármester-jelölti előválasztásban mely ellenzéki pártok vesznek részt saját jelölttel, melyek döntenek úgy, hogy valamilyen okból nem állítanak jelöltet, de elfogadva az előválasztás eredményét, ők is a győztest támogatják, illetve azt sem tudni még, mennyi olyan párt lesz, amely mindenképp saját főpolgármester-jelöltet állít. Sőt, a civil illetve független jelöltek száma is kérdéses.

Horváth Csaba biztosan elindul az előválasztáson, ő lesz az MSZP jelöltje Fotó: Halász Nóra

Az mindenesetre biztos, hogy az MSZP az előválasztáson régi várospolitikusát, 2010-es főpolgármester-jelöltjét, Horváth Csabát indítja – ő volt ugyanis az egyetlen “házon belüli” jelentkező. Molnár Zsolt budapesti elnök ugyan “megszondáztatta” a párt két sikeres polgármesterét, a XIII. kerületi Tóth Józsefet és a XIX. kerületi Gajda Pétert, valamint elnökségi tagjukat, Tüttő Katát, ám ők nem éltek a lehetőséggel.

“Az MSZP minden erejével Horváth Csabát támogatja az előválasztáson, de tudjuk, hogy Karácsony Gergely is nagyon népszerű”

– jegyezte meg Molnár utalva arra, hogy Horváthon kívül biztosan megméreti magát a szövetséges Párbeszéd társelnöke, az MSZP-Párbeszéd szövetség tavaszi miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely zuglói polgármester is. (Vele szemben meglehetősen élesen fakadt ki a minap az MSZP volt elnöke, Mesterházy Attila, amire most Tóth Bertalan csak annyit reagált: az ilyen megnyilvánulások gyengítik az esélyeket.)

Karácsony Gergely, a Párbeszéd jelöltjeként indul el az előválasztáson Fotó: Halász Nóra

A szocialisták szerint amúgy az, aki nem akar részt venni az előválasztáson, “nem feltétlenül Fidesz-ügynök.” Az MSZP vezetői állítják: nem ők készíttették, és nem is ismerik azt az állítólagos közvélemény-kutatást, miszerint ha Horváth indul, a baloldali szavazók 40 százaléka inkább Tarlóst választja. Azt ők is valószínűsítették, hogy Tarlós egy közös ellenzéki jelölttel lenne igazán legyőzhető, és azokkal a kutatási eredményekkel is tisztában vannak, amelyek szerint Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki politikus.

Az LMP és a Momentum sötét ló

Az persze jó ideje világosan látszik, hogy egy főpolgármester-jelölt mögött teljes ellenzéki összefogást nem lehet teremteni a jelenlegi ellenzéki viszonyok között, így legfeljebb egy olyan, majdnem közös ellenzéki jelölt kiválasztására van remény az előválasztással, aki a baloldali demokratikus ellenzék és civilek egy része mellett az aktívan politizáló, választani tudó biztos szavazók többségének támogatását is bírja.

Az MSZP és a Párbeszéd mellett még a Demokratikus Koalíció (DK) részvétele tűnik valószínűnek az előválasztáson. Gyurcsány Ferenc pártelnök ugyan kijelentette, hogy “agyrém” az előválasztás, mert szerinte enélkül is megegyezhetnének a közös ellenzéki jelöltben, de végül is, ha “valódi verseny lesz”, nem zárkózott el az ötlet elől. Kérdés még, hogy a komoly belső válsággal küzdő Jobbik milyen taktikát választ.

Puzsér Róbert is megméretné magát az előválasztáson Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Bizonytalan az LMP és a Momentum hozzáállása is az előválasztáshoz. Utóbbi párt az európai parlamenti választás után akarna előválasztást, ami késői időpont a szocialisták szerint. A szintén súlyos belső feszültségekkel terhelt LMP-vel még eddig sem jutottak az egyeztetések, ráadásul az LMP-s Ungár Péter erősen kampányol az önjelölt Puzsér Róbert támogatása mellett, akit viszont a Momentum nem támogat.

Puzsér volt az első, aki bejelentkezett Tarlós kihívójaként, és a Zoom.hu-nak adott interjújában azt mondta, nem akarja magát castingoltatni, és nem akar senkinek megfelelni. Jelöltként zöld víziója van a “besétálható belvárosról”. A főpolgármesteri előválasztáson Puzsér állítása szerint hajlandó elindulni, ám ugyanez nem biztos, hogy elmondható, legfeljebb feltételekkel a már szintén bejelentkezett liberális Sermer Ádámról.

Ugyan Puzsérhoz hasonlóan nem pártpolitikus, és várospolitikai tapasztalata sincs, de nem szabad elfeledkezni egy további jelöltről, Dancsó Péterről. A youtuber fiatalnak csaknem egymilliós követőtábora van a videomegosztó portálon, tehát ismert influencer, Puzsér programjára “rátromfolva” kijelentette: célja, hogy Budapest belső kerületei legyenek segwayjel begurulhatóak.

Szavazás: január 28-tól február 3-ig

Tóth Bertalan és Molnár Zsolt részletesen beszélt az előválasztás technikai részleteit érintő MSZP-s javaslatokról is. Eszerint az amúgy “néhány millióból megrendezhető” előválasztás majdnem olyan lenne, mint a rendes főpolgármester-választás, csak kicsiben. A jelölteknek ugyanúgy ajánlásokat kell gyűjteniük az indulás jogának megszerzéséhez – igaz, csak kétezret, ami azért “több, mint a család”, de nem lehetetlen.

Hasonló lesz a szavazás és a voksok összeszámolása is, mint egy “igazi” választáson Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az előválasztáson szavazni akaróknak személyesen, közvetlenül a szavazatuk leadása előtt regisztrálniuk kell magukat, továbbá alá kell írniuk egy “értéknyilatkozatot” is. Ezzel csökkentenék a szocialisták annak az esélyét, hogy fideszes aktivisták, trollok ellehetetlenítsék a voksolást, jelentősen torzítsák az eredményt. Az elektronikusan voksolni kívánóknak viszont muszáj egy korábbi időpontban regisztrálniuk, mert ezt személyesen kell megtenniük, nem lehet “letudni” online a szavazással együtt. Nekik két időpontban is lehet regisztrálni: egyrészt főleg a külföldről az ünnepekre hazatérőkre gondolva december 27-28 között, majd egy hosszabb időszakban, január 9-23 között.

Eközben a magukat megmérető jelölteknek január 7-ig kell aláírniuk egy értéknyilatkozatot, majd nekiállhatnak összegyűjteni a kétezer ajánló aláírást a jelölti kampányidőszakban, amely január 9-23 között zajlik, a tervek szerint programismertető rendezvényekkel, valamint tévés és rádiós vitákkal. Pár nap szünet után, január 28 és február 3 között, egy teljes héten át tart maga a szavazás. A tervek szerint nemcsak az addigra elkészülő online felületen és pártirodákban, hanem szervezetek, intézmények segítségével “külsős” helyszíneken, sőt Budapest öt forgalmas pontján fűthető szavazósátrakban is.

Fotó: Veres Viktor

A szavazás hetében a párt- és civil delegáltakból álló választási bizottsági tagok éjszakára lezárják, majd másnap együtt újra megnyitják a szavazóhelyiségeket és a szavazóurnákat, végül február 3-án a 12 órás zárás után is közösen számolják meg a voksokat egy központi helyen – éppúgy, mint egy “igazi választáson. Február 3-án estére lesz eredmény, amit az MSZP szerint mindenkinek el kell fogadnia, akárki is győz. Vagyis

“olyan nem lehet, hogy valaki csalást kiált, vagy majd a későbbi EP-választás eredménye ismeretében újratárgyalná a győztes jelölt személyét.”

Egyetlen esetben lehetne érvényteleníteni az eredményt – hangoztatta Tóth és Molnár -, ha “az előválasztási bizottság azt állapítja meg, hogy mondjuk fideszes trollok miatt tömeges, az eredményt érdemben befolyásoló csalás történt”, de a szocialisták szerint ez csökkenthető a minél nagyobb részvétellel. Egyébként úgy számolnak, hogy az 1,36 millió, választásra jogosult budapesti közül minimum “tízezres nagyságrendben” vesznek részt az előválasztáson a többségében ellenzéki érzelműek, de akár 100-200 ezer szavazó is lehet.

Borítókép: Illusztráció (csatornafedél) / Forrás: Pixabay