Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mindenki felkészült, hogy menekülni kell – megszólalt egy Kaliforniában élő magyar a pokoli tűzvészről

Mindenki felkészült, hogy menekülni kell – megszólalt egy Kaliforniában élő magyar a pokoli tűzvészről

Példa nélküli tűzvész pusztít Kaliforniában, eddig legalább 44-en vesztették életüket. Az áldozatok száma várhatóan tovább fog emelkedni, sokak hollétéről nem tudnak a hatóságok. A legdurvább pusztítás az észak-kaliforniai Paradise-ban történt, ahol a tűz a Terminátor-filmekből ismerős, apokaliptikus tájat hagyott maga után. Jelenleg a sztárok által is lakott, dél-kaliforniai Malibu környéke van a legnagyobb veszélyben, a felerősödött szél ugyanis a település felé fújja a tüzet. Ahol pedig nem a tűz, ott a brutális mértékű szmog keseríti meg a helyiek életét.

„Érdemes figyelni a méretekre: a Los Angeles mellett égő „Woolsey” tűz 370 négyzetkilométernyi kiterjedésben ég, csak viszonyításképpen, ez kétszer akkora, mint az egész Gemenci erdő. A környékről 170 ezer embert telepítettek ki, ez egy szegednyi lakost jelent” – mondta a Zoom.hu-nak Tamás, aki a tűzzel sújtott Malibutól 25 perces autóútra fekvő West Hollywoodban él.

Jelenleg három erdőtűz pusztít Kaliforniában: a már előbb említett „Woolsey”, a nagyjából 425 négyzetkilométeren égő észak-kaliforniai „Camp” tűz, illetve a Ventura megyében pusztító „Hill”, ami eddig 20 négyzetkilométernyi területet emésztett fel.

A következő napokban feltámadó szél miatt a dél-kaliforniai tűz tűnik a legveszélyesebbnek. A Los Angeles mellett élő Tamás szerint a kilakoltatásokat jól viselik a helyiek, a folyamat nagyon szervezetten zajlik.

„Nagyon flottul megy a dolog, a közösségi oldalakon folyamatosan áramlik az információ. Pillanatok alatt kialakítottak szükségszállókat a környék egyetemének kampuszán, ahol étellel és vízzel várják az érkezőket. A hatóságok nagyon jól kezelik a helyzetet – emelte ki Tamás, aki azt is hozzátette, hogy a helyiek általában fel vannak készülve a vészhelyzetekre. – Ha van eszed, akkor tartasz otthon egy hátizsáknyi menekülőfelszerelést, amiben van bakancs, pokróc, fáklya, müzliszelet, stb. Ezt elsősorban a földrengésveszély miatt tartják maguknál az emberek, akik ebből a szempontból meglehetősen ésszerűen élnek itt.

Ez talán még Kim Kardashianra vagy Kanye Westre is igaz”.

A malibui tűzvészben Miley Cyrus, Neil Young és Gerard Buttler háza is porrá égett, utóbbi videót is posztolt otthona maradványairól.

Kim Kardashian és Kanye West otthona viszont az általuk felbérelt magán tűzoltóknak köszönhetően megmenekült a pusztulástól.

Nincs pánikhangulat

A készültségnek és a hatóságok hatékony fellépésének köszönhetően Tamás szerint nincs pánikhangulat a városban. Felháborodást okozott viszont, hogy a Malibu mellett található Wine Szafarit nem sikerült a hely tulajdonosainak időben evakuálniuk, így több állat elpusztult a tűzben.

„Az indulatok azért szabadultak el, mert Kaliforniában előre fel kellett volna készülni egy ilyen esetre. A szafari tulajdonosai ezt viszont elmulasztották, így ez egy nagy tanulság nekik a jövőre nézve” – mesélte.

A kutatócsapat tagja begyűjtött háziállatok karámjánál a kaliforniai erdőtüzek felperzselte Buttle megyében 2018. november 11-én. Fotó: MTI/EPA/Peter Dasilva (A képre kattintva galéria nyílik.)

Tamás úgy látja, hogy a mostani helyzet azért ennyire súlyos, mert a tűz sűrűn lakott területeken tört ki. Ezt a saját bőrén is tapasztalja.

„Nagyon rossz a levegő minősége. A füstöt innen, West Hollywoodból is látni, ahol élek. Vasárnap pernye hullott az égből. Nem volt durva, de rárakódott az autók szélvédőire.”

Emellett a legnagyobb problémát jelenleg a város közlekedése jelenti. Los Angeles északnyugati részén olyan főutakat és autópályákat zártak le teljes egészében, amelyek miatt egy-másfél órás kerülőt kell megtenniük a város felé közlekedőknek.

Az előrejelzések szerint egy hét múlva érkezhet csapadék a régióba, ez javíthat a válsághelyzeten. Kaliforniában eddig több mint 300 ezer embert kellett evakuálni, a megnövekedett forgalom miatt torlódások alakultak ki az állam autópályáin. A katasztrófa sújtotta területek útjai mentén sok kiégett autót látni, ugyanis a tűz elképesztő sebességgel terjed, így a dugóban veszteglők közül sokan inkább félreálltak, és az utolsó pillanatokban ott hagyták az autójukat, hogy mentsék magukat.

Ennek ellenére az áldozatok között vannak olyanok, akik az autójukban égtek halálra.

A porrá égett Paradise településre a hírek szerint már nem fognak visszaköltözni a helyiek, a környéken több mint 200 eltűnt személyt keresnek a hatóságok. Az elszenesedett holttesteket DNS-vizsgálatokkal próbálják azonosítani.

Lángoló lakóház a kaliforniai Malibuban 2018. november 9-én. Fotó: MTI/AP/Reed Saxon (A képre kattintva galéria nyílik.)

Miért borult lángba Kalifornia?

Kalifornia államban évről évre növekvő problémát jelentenek az erőtüzek. A régió szerencsétlenségére itt minden együtt áll ahhoz, hogy megállíthatatlan gyorsasággal terjedő erdőtüzek pattanjanak ki a semmiből. Az államot felperzselő probléma két okra vezethető vissza, mindkettő mögött az emberi tevékenység áll.

  • Az egyik, nem meglepő módon a klímaváltozás, ami egyre aszályosabb időjárást okoz Kaliforniában. A kiszáradt erdők és bozótosok kitűnő alapanyagot biztosítanak a tűz számára.
  • Valószínűleg kevesebben gondolnánk az elektromos hálózatra, ami az Egyesült Államokban elég elavultnak számít. Az államot behálózó nagyfeszültségű vezetékek gyakran zárlatosak lesznek, leszakadnak, az ilyenkor keletkező elektromos szikra pedig pillanatok alatt begyújtja a száraz növényzetet.

Amerika nyugati partvidékén kőkeményen érezni a klímaváltozást, ennek következtében egyre kevesebb csapadék esik a régióban.

Az elmúlt 20 évben elképesztően megnövekedett az aszállyal sújtott területek száma, különösen aggasztó az extrém szárazság gyakorivá válása. Ez pedig természetesen a forrósággal is együtt jár, a hőhullámok gyakorisága is emelkedőben van Kaliforniában.

Egy 2016-os tanulmány szerint az egyesült államokbeli erdőtüzek keletkezésének 86 százaléka emberi tevékenységre vezethető vissza.

A legtöbb tüzet az elektromos hálózat hibája okozza, de szép számmal csaptak fel lángok – gyújtogatás és vadkemping mellett – rakott tábortüzek miatt is.

Az elektromos hálózat miatt kialakuló tüzek ellen leginkább azzal lehetne tenni, ha a vezetékeket a föld alá helyeznék. Ez azonban a 300 ezer kilométert is meghaladó kaliforniai hálózat esetében lehetetlen feladatnak tűnik – főleg, hogy a vezetékek jelentős része hegyes területen fut végig. A magas költségek miatt – egyes becslések szerint – akár 120 százalékot meghaladó áremelkedéssel kellene számolnia a fogyasztóknak egy ilyen fejlesztés esetében. Így viszont egyelőre nem nagyon látszik megoldás az elektromos szikrák miatt kialakuló erdőtüzekre.

A helyzetet tovább rontja, hogy Dél-Kaliforniában októbertől márciusig az úgynevezett Santa Ana széljárás válik dominánssá. Ez azt jelenti, hogy a belső sivatagi területekről forró és száraz levegő áramlik az óceánpart irányába, egyfajta hajszárító-hatást eredményezve a nyugati parton. A gyakran viharos erejű, ám igen száraz szél pillanatok alatt képes továbbterjeszteni a tüzet. Nem csoda, hogy a mostani tűzvész akkora sebességgel terjed, hogy percenként 8 focipályányi terület válik a lángok martalékává.

Vagyis nyugodtan kijelenthetjük, hogy Kaliforniában minden megvan, ami egy kiadós erdőtűzhöz szükséges:

  • erős szél,
  • rendkívül alacsony páratartalom,
  • száraz növényzet.

Trump ezt is jobban tudja

Bár a magyarázat egyértelműnek tűnik, Donald Trumpnak azért ebbe is sikerült beleokoskodnia az elmúlt napokban. Az amerikai elnök a kaliforniai erdészetet tette felelőssé a pusztító tűzvészért.

„Nincs semmi kiváltó oka ezeknek a hatalmas, halálos és drága erdőtüzeknek Kaliforniában a pocsék erdőgazdálkodáson kívül. Minden évben sok milliárd dollárt kapnak, ennek ellenére rengeteg élet veszik oda az erdők rendkívül rossz kezelése következtében. Ha nem változtatnak ezen, nem lesz több állami támogatás” – írta Twitter-oldalán.

Válaszul Harold Schaitberger, a Tűzoltók Nemzetközi Szövetségének elnöke úgy nyilatkozott, hogy Trump megjegyzései „meggondolatlanok és sértőek az összes tűzoltóra és érintett emberre nézve”. A kaliforniai tűzoltók elnöke, Brian K. Rice szerint Trump üzenete „félreinformált, rosszul időzített és megalázó azok számára, akik a tüzek miatt szenvednek, valamint az ellenük harcoló férfiak és nők számára.” Rice szerint továbbá Trump azon feltételezése, hogy az erdőtüzeket a rossz erdőgazdálkodás okozza, „veszélyesen helytelen”.

A felháborodásra válaszul Trump megpróbált finomítani a helyzeten, és egy másik posztjában már a tűzoltáson dolgozókat méltatta; illetve katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Kaliforniát, így az állam szövetségi pénzügyi segítséget is igényelhet.

Borítókép: Tűzoltó küzd a lángok megfékezésén a kaliforniai Simi Valley környékén pusztító erdőtűz helyszínén 2018. november 12-én. Fotó: MTI/AP/Ringo H.W. Chiu