Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megvan a Brexit-megállapodás végleges tervezete

Megvan a Brexit-megállapodás végleges tervezete

A BBC és több brit lap is úgy tudja, hogy megszületett a megállapodás az Egyesült Királyság kilépéséről az Európai Unióból. Theresa May brit kormányfő szerdára

sürgősséggel össze is hívta a kormányülést, hogy megvitassák a megállapodás szövegét.

A The Sun szerint a miniszterek ma este külön-külön is találkoznak a kormányfővel.

Theresa May kedden heti szokásos kabinetülésen tájékoztatta kormányának tagjait a Brüsszellel folyó Brexit-tárgyalások legfrissebb fejleményeiről. A Downing Street szóvivője akkor érdemi részletekre nem tért ki, de közölte: May elmondta minisztereinek, hogy a múlt heti kabinetülés óta előrelépés történt a tárgyalásokon, de a munka folytatódik, mivel London „a lehetséges legjobb szövegtervezet” elérésére törekszik.

Mi lesz az északír határral?

A Brexit-tárgyalások legnagyobb horderejű megoldatlan kérdése az volt, hogy miként lehet elkerülni a hosszú évek óta nem létező határellenőrzés újbóli bevezetését Észak-Írország és az Európai Unióban maradó Ír Köztársaság 499 kilométeres határszakaszán. Ez a határ a Brexit után az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi vámhatára lesz, London ugyanis az EU vámuniójából is ki akar lépni.

A BBC közszolgálati médiatársaság és a Sky News kereskedelmi hírtelevízió egyaránt arra hívta fel a figyelmet, hogy egyelőre

“technikai szintű” megállapodás-tervezetről van szó,

vagyis a Brexit-tárgyalásokat folytató szakértői küldöttségek jutottak egyezségre, de ezt Londonban és az Európai Unióban is politikai szinten jóvá kell hagyni.