Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Még mindig sugárszennyezett a víz a fukusimai erőműnél

Még mindig sugárszennyezett a víz a fukusimai erőműnél

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felszólította Japánt, hogy sürgősen kezelje a 2011-es földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőműnél felhalmozódott sugárszennyezett vizet.

A NAÜ szakértői nemrég felkeresték a Tokió Elektromos Művek (TEPCO) tulajdonában álló létesítményt, és egy hetet töltöttek a tisztítási munkák ellenőrzésével. A TEPCO az előző hónapban beismerte: az erőműnél kezelt víz továbbra is tartalmaz radioaktív részecskéket, holott korábban évekig ennek ellenkezőjét állították. A NAÜ közleményében azt írta: a tisztítási munkák kulcsfontosságú része a szennyezett víz kezelése.

Az erőmű környékén körülbelül egymillió tonna vizet tárolnak, amely továbbra is észlelhető mennyiségű, egészségre ártalmas radioaktív részecskét tartalmaz – mondta el a TEPCO a tokiói kormánynak október 1-jén.

Az áramszolgáltató beismerése jelentősen csökkentette az esélyét annak, hogy a megtisztított vizet az óceánba engedhessék. A japán nukleáris felügyeleti hatóság szerint ez lenne a legjobb módszer arra, hogy megszabaduljanak a tisztítási munkák során összegyűlt víztől, de a helyi halászok erősen ellenzik az állítólag biztonságos lépést.

A japán partok mentén 2011. március 11-én történt 9-es erősségű földrengést követő szökőár elárasztotta a fukusimai atomerőművet, tönkretette a hűtőrendszerét és a hat reaktor közül háromban megindult a mag olvadása. Több tízezer lakosnak kellett elhagynia az otthonát vagy földjét a sugárzásveszély miatt. A cunamiban több mint 18 ezer ember halt meg vagy tűnt el, az 1986-os csernobili katasztrófa óta legsúlyosabb atomerőmű-baleset áldozatainak hivatalos számát azóta sem tették közzé.

MTI

Borítókép: A Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) japán áramszolgáltató fukusimai atomerõmûvének 5-ös reaktorblokkjában végez rutinellenõrzést egy szakember a Fukusima prefektúrabeli Futabában 2017. november 20-án. Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza