Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hivatalos: már december 1-jétől életbe lép a kibővített csok

Hivatalos: már december 1-jétől életbe lép a kibővített csok

December 1-jétől életbe lép a kibővített családi otthonteremtési kedvezmény (csok). A rendelet a keddi Magyar Közlönyben is megjelent.

Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára délelőtti sajtótájékoztatóján ismertette: a változtatás lényege, hogy decembertől a kétgyermekes családok is igénybe vehetik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt új lakások építésére vagy vásárlására.

A háromgyerekes családok ugyancsak december 1-jétől igényelhetik az 5 millió forinttal megemelt, összesen 15 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt.

A kedvezményes kölcsönt a két, illetve három gyermeket vállalók is igényelhetik – tette hozzá.

A kétgyermekes családok a 10 millió forintos, államilag támogatott, garantáltan 3 százalék alatti kamattal adott hitelt 25 éves futamidőre vehetik fel, ez azt jelenti, hogy a törlesztőrészlete 50 ezer forint alatt marad havonta. Azért döntöttek a csok bővítéséről – hangsúlyozta az államtitkár -, mert úgy látják, hogy az otthonteremtés jó befektetés, és a kormányzat abban akar segíteni, hogy akik gyermeket nevelnek, vagy gyermekvállalás előtt állnak, a lehető legjobb körülmények között élhessenek Magyarországon.

Borítókép: Novák Katalin, az EMMI államtitkára. MTI Fotó: Mohai Balázs