Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Elküldték a magyar dolgozókat, kellett a hely az ukrán vendégmunkásoknak

Elküldték a magyar dolgozókat, kellett a hely az ukrán vendégmunkásoknak

Ennek a cikknek egy korábbi verziójában – az Átlátszó cikke nyomán – valótlanul állítottuk, hogy a székesfehérvári Videotontól magyar munkavállalókat küldtek el az ukrán vendégmunkások miatt. A tévedésért az érintettek elnézését kérjük!

Székesfehérvár egyik legnagyobb munkásszállóján a jelenlegi lakók közel fele Ukrajnából érkezett – írja az Átlátszó.

A munkásoknak megéri hozzánk jönni, Ukrajnában 50-60 ezer forintnak megfelelő hrivnyát vihetnek haza – a túlórákkal együtt –, Magyarországon viszont havi 180-190 ezer forintot is kereshetnek, ehhez jön még hozzá az ingyenes munkásszállás, valamint a havi egy fizetett hazautazás. A közvetítő cégek szerint a visszajelzések alapján a hazai vállalkozások rendkívül elégedettek az ukrán munkavállalókkal, akik olykor 50 százalékkal is hatékonyabban dolgoznak a magyaroknál.

A vendégmunkások viszont gyakran összekülönböznek a magyarokkal, gyakori, hogy a munkásszállókon isznak és hangoskodnak. Egy HR-es a portálnak elmondta, az ukránok keményebben dolgoznak, legalábbis kezdetben, és több túlórát vállalnak, valamint nem ragaszkodnak a szakszervezeti tagsághoz és a kollektív szerződés meglétéhez sem.

A portál emlékeztetett, a magyar kormány már eddig is nagy összegeket szánt arra, hogy Magyarországra csábítson ukrán munkásokat, ennek érdekében többek között Ungváron, Kijevben, Harkovban, Lvovban, Odesszában és Krivoj Rogban is hirdetéseket tettek közzé.

A napi.hu írta meg, hogy már a sárvári Flex-üzemben is gyakoriak a viták a magyar és az ukrán munkások között, többek között azért, mert február elején hetven magyar embert bocsátottak el a gyárból, később pedig bejelentették, hogy lecsökkentik minden “külsős” fizetését.

Nagysimonyiban még egy általános iskolát is munkásszállóvá alakították át, hogy elférjenek az ukrán vendégmunkások.

Egy hónapja írtuk meg, hogy a magyar kormány a munkaerőhiány mérséklésére ukrán vendégmunkásokkal tervezte feltölteni a hiányszakmák üres álláshelyeit. A 2017-es költségvetés zárszámadásából kiderült, hogy 5000 ukrán állampolgár kapott munkavállalási engedélyt és ebből 4600 már legalább egy hónapot meghaladó munkaviszony keretében dolgozik. A két évig tartó programra 450 millió forintos keretet határoztak meg, amit már el is költöttek.

Az Átlátszó megjegyzi, nem a kormány által beharangozott kárpátaljai magyarok jönnek hozzánk, ők inkább a cseh vagy a német lehetőséget választják.

Borítókép: MTI/Kovács Tamás