Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egyre gyakoribb a szívroham a fiatal nők körében

Egyre gyakoribb a szívroham a fiatal nők körében

Egyre gyakrabban fordul elő a szívroham fiatal emberek, különösen nők körében, állítja egy amerikai kutatás.

Az Amerikai Szívtársaság chicagói tanácskozásán vasárnap mutatták be a Circulation nevű folyóiratban közzétett tanulmányt, amelyben az Észak-karolinai Egyetem orvosi karának kutatói a szívroham előfordulását vizsgálták fiatalok körében.

A korábbi kutatások kimutatták, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedekben csökkent a szívrohamot szenvedők aránya a 35 és 74 év közöttiek körében. Az új kutatás 28 ezer szívroham miatt 1995 és 2014 között kórházba került ember adatait elemezte.

Eredményeik szerint 30 százalékuk fiatal, 35 és 54 közötti beteg volt.

Azt is kimutatták, hogy egyre több fiatal szenved szívrohamot, a tanulmány kezdetén a résztvevők 27 százaléka, a végén 32 százalék.

A nők körében még nagyobb volt a növekedés, a betegek aránya 21 százalékról 31 százalékra emelkedett, ez jóval nagyobb emelkedés, mint amelyet a fiatal férfiak körében tapasztaltak.

A kutatók azt találták, hogy a szívrohamot szenvedettek körében nőtt azok aránya, akik magas vérnyomásban és cukorbetegségben szenvedtek. A fiatal férfiakkal összehasonlítva a fiatal nőknél nagyobb arányban fordult elő magas vérnyomás, a cukorbetegség és a krónikus vesebetegség.

„A szívkoszorúér-betegséget a férfiak betegségének tartják, így amikor nők keresik fel a sürgősségi osztályt mellkasi fájdalommal, nem tekintik őket magas kockázatú betegnek. A férfiak és a nők körében eltérők a tünetek.

A nők körében inkább az atipikus tünetek jellemzőek, és ezért nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem veszik észre a szívrohamukat”

– idézte Sameer Arorát, a tanulmány vezető szerzőjét a medicalxpress.com hírportál.

Bortókép: Pixabay