Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Titkolja a kormány a honvédség új csodafegyverét

Titkolja a kormány a honvédség új csodafegyverét

Rendszerbe állt a nemkormánygép business jet, de a HM vezetése elvesztette a világba vetett bizalmat, ezért részleteket nem árulnak el a repülőgép feladatairól.

Hadrendbe állt a Magyar Honvédség legutóbbi szerzeménye, a Dassault Falcon 7X tipusú repülőgép – írta Benkő Tibor honvédelmi miniszter Vadai Ágnes (DK) írásbeli kérdésére adott válaszában. Az elmúlt hónapokban a Magyra Honvédség két A319 személyszállító repülőt és egy Dassault Falcon 7X-et vásárolt a légi szállítási képességek megtartására.

Az A319-esek virtigli polgári gépeket a csődbe ment Air Berlin flottájából vásárolta meg a magyar állam közvetítők segítségével. A két A319-est nagyobb csapatszállítási feladatokra egyelőre nem használhatják – állítólag nem megfelelő a személyzet előképzettsége –, így

azokat leginkább kormányzati utakra veszi igénybe Orbán Viktor vagy Áder János.

Még ennyit sem tudni a Dassault Falcon 7X feladatáról. A beszerzések során a HM vezetői felderítő- és futárgépnek állították be az üzleti repülőt, ám az valójában egy 10-16 személy szállítására alkalmas nagy hatótávolságú repülőgép, amely inkább alkalmas a polgári légtérbe való közlekedésre, mint felderítésre.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a képviselői kérdésre most annyit árult el, hogy a gép a Magyar Honvédség állományába került, és a kijelölt személyzet megkezdte a kiképzését. További részleteket azonban nem mondott, mert szerinte a „Honvédelmi Minisztérium felső vezetése joggal vált bizalmatlanná az ilyen egyedi (képviselői – a szerk.) megkeresésekkel kapcsolatban.” Amennyiben Vadai mégis ragaszkodik az új repülőgép megtekintéséhez, ahhoz kérjen felhatalmazást a (fideszes többségű) honvédelmi és rendészeti bizottságtól – írta Benkő az ellenzéki képviselőnek.

Amint arról már a Zoom.hu is írt, nagy a titkolózás a VIP-gép körül, annyira, hogy még az is lehet, hogy a Falcon 7X típusú gépből nem egy, hanem kettő van, illetve lesz. Minderről itt írtunk bővebben:

Nemkormánygép-vásárlás: kettő lett, maradhat?

Egy Falcon business jet már a kecskeméti katonai bázison van, de lehet, hogy kettő is van belőle. A honvédelmi tárca egyelőre egy légi járműről beszél, de a sok százmilliárdos fejlesztési keretből kijönne több is. AZ LMP-s Demeter Márta is kíváncsi.

Borítókép: A Falcon 7X / Forrás: Magyar Honvédség/Honvedelem.hu