Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Hamász fél nap alatt közel háromszázhetven rakétát indított izraeli településekre

A Hamász fél nap alatt közel háromszázhetven rakétát indított izraeli településekre

Tovább folynak a rakétatámadások Izrael és a palesztin Hamász között, a Gázai övezetből fél nap alatt közel háromszázhetven rakétát indítottak izraeli településekre, a radikális iszlamista szervezet célpontjai ugyanakkor mintegy százötven csapást szenvedtek el Izraelből, jelentette a tízes kereskedelmi tévécsatorna kedd reggeli híradásában.

Az izraeli lakott területek felé tartó rakéták túlnyomó többségét még a levegőben megsemmisíti a Vaskupola légvédelmi rendszer, néhány rakéta azonban áthatolt rajta, és az övezettől északra található, tengerparti Askelónban éjjel becsapódott négy töltet. A támadásoknak már halálos áldozata is van, éjjel egy rakéta egy négyemeletes házba csapódott be Askelónban, egy ember az éltét vesztette és többen megsérültek.

Az izraeli hadsereg a levegőből, szárazföldről és a tengerről is lőtte a gázai célpontokat, a Hamász vezetői azonban rejtekhelyekre vonultak, és kiürítették a szervezet erődítményeit. A hadsereg csapatösszevonásokat hajtott végre a gázai határ mentén, egyben megkezdte a tartalékosok mozgósítását, de egyelőre elsősorban a Vaskupola légvédelmi rendszer működésének kiterjesztéséhez szükséges embereket hívják be.

A háttérben az ENSZ és Egyiptom diplomatái megpróbálják visszafordítani az erőszak kiterjedésének folyamatát, közvetítő tárgyalások folynak a néhány napja még eredménnyel biztató tűzszüneti tárgyalások felújítására.

A hétfő délután fellángolt konfliktus közvetlen előzménye, hogy előző éjjel izraeli kommandósok civil ruhában behatoltak a Gázai övezetbe, hogy ott titkos küldetést hajtsanak végre. Az akció kudarcba fulladt, tűzharc bontakozott ki, amelyben hét palesztin életét vesztette, köztük a Hamász katonai szárnyának egyik parancsnoka, izraeli oldalon pedig egy alezredes. Az izraeli katonák kimenekítésének fedezésére az izraeli légierő rakétákkal támadott gázai célpontokat.

MTI

Borítókép: Palesztinokkal szimpatizáló izraeli aktivisták “Szabad Gáza” feliratú transzparenssel a gázai-izraeli határon Nahal Ozban 2018. október 5-én, a határ palesztin oldalán zajló tüntetés idején. Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi