Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Több éves csúszásban lehet Paks 2

Több éves csúszásban lehet Paks 2

Az új erőművet a most emlegetett 2026-2027-hez képest vélhetően csak 2032-ben adják át.

Az új paksi atomblokkok átadása akár a lehető legkésőbbi időpontig, azaz 2032-ig is elhúzódhat – írja a Népszava. A lap szerint már a bővítésében részt vevő szakemberek köreiben is egyre gyakrabban merül az utóbbi dátum átadási időpontjaként. Ehhez képest a jelenlegi hivatalos határidő még 2026-2027.

A csúszásra Orbán Viktor szeptemberi moszkvai kijelentései szolgáltatnak alapot. Akkori szavai szerint a határidőket ugyan „igyekszenek” betartani, a beruházás „rengeteg technikai kérdést vet fel: különböző szabványok, előírások, az Unió Oroszország számára eddig még nem ismert bürokratikus gyakorlata”. Ezután az üggyel kapcsolatos kormánykommunikáció a merev cáfolattól a határidők fontosságának kisebbítése és a „minőség” hangsúlyozása irányába tolódott el.

A határidők eddig se tartoztak a két fél központi kérdései közé, ami egy legalább háromezer milliárd forintos beruházás esetén legalábbis szokatlan – mutat rá a lap. Négy éve, a magyar-orosz államközi szerződés aláírásának napjaiban a kormány az első blokk tekintetében még 2023-as átadást helyezett kilátásba. A megállapodásról szóló törvény ugyanakkor erre nem tartalmaz konkrét időpontot. A nyilatkozatok szintjén az átadási időpont aztán finom csúszásnak indult.

A Népszava úgy értesült, hogy az első tényleges építési engedélyek kiadása kapcsán a magyarok és oroszok között éles műszaki-kulturális-biztonsági ellentét bontakozott ki. A gond az, hogy míg a jelenleg is működő paksi atomblokkokat Magyarország saját magának építette fel és Oroszország ebben a tekintetben csak beszállítónak számított, most a Roszatom kulcsrakész kivitelezést vállalt: így a bővítés minden szakmai döntése az orosz állami cégre hárul.

A lap kérdésére ugyanakkor Aszódi Attila, a projektért felelős tárca nélküli államtitkár kifejtette: kizárja a 2032-es blokkátadást.

Borítókép: A Paks 2 beruházás ellen tiltakozó Greenpeace-aktivista. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd