Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Száz éve szavazhatnak a német nők, Merkel szerint csak az egyenjogúság igazságos

Száz éve szavazhatnak a német nők, Merkel szerint csak az egyenjogúság igazságos

Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben a német történeti múzeumban beszélt, a német nők választójogának centenáriumi ünnepségén. A kormányfő kiemelte, hogy a harc a nők választójogáért “nem egy csoport jogaiért, hanem egy emberi jogért” folytatott küzdelem volt.

A cél “mindig is az emberek egyenjogúsága volt, és most is az”, a nőkre is kiterjedő választójog bevezetése 1918-ban pedig fontos lépés volt, de csak a kezdete egy folyamatnak, amely száz év alatt nem ért véget.

Ma már nem nevetnek ki egy kislányt, ha azt mondja, hogy miniszter vagy kancellár akar lenni felnőttkorában, de az eredmények a jogegyenlőség és az egyenlő bánásmód kialakításában “gyakran sokáig, túl sokáig váratnak magukra”. Így a nők csak 1977 óta vállalhatnak munkát férjük beleegyezése nélkül, a házasságon belüli nemi erőszak pedig csak 1997 óta büntetendő Németországban – mondta a kancellár.

A teljes egyenlőséget kell elérni, “a cél a paritás mindenütt, a politikában, a gazdaságban, az államigazgatásban, a tudományban, a kultúrában, a társadalom minden területén” – húzta alá Angela Merkel.

Mint mondta, olyan társadalmat kellene kialakítani, amelyben természetes, hogy a nők és férfiak egyenlően elosztják a jövedelemtermelés, a gyermeknevelés és a háztartás feladatait. “És azt kívánom, hogy ez ne tartson újabb száz évig, hiszen a nők és férfiak egyenjogúsága fontos mutatója annak, hogy mennyire igazságos egy társadalom, és az igazságosságtól függ, hogy egy társadalom meg tud-e birkózni a jövő kihívásaival” – mondta a német kancellár.

Hangsúlyozta, hogy sok feladat vár még Németországra. A szövetségi parlamentben például csupán 30,9 százalék a nők aránya, amivel Németország Szudán szintjén áll, és míg az Egyesült Államokban 90 százalék, Nagy-Britanniában és Franciaországban pedig 50 százalék körüli a tőzsdén jegyzett nagyvállalatok körében mindazon cégek aránya, amelyek igazgatótanácsában legalább két nő van, Németországban csupán 16,7 százalék ez az arány.

Németországban 1918. november 12-én vezették be a 20 éven felülieket megillető általános, egyenlő, közvetlen és titkos választójogot. A reform révén a nők az 1919 januárjában tartott parlamenti választáson vehettek részt először, választóként és jelöltként egyaránt. A választásra jogosult nők több mint 80 százaléka vett részt a szavazáson. A jelöltek között 300-nál is több nő volt. A 423 tagú törvényhozásba (Nationalversammlung) végül 37 nő került be, ami 8,7 százalékos arányt jelent. (MTI)

Kiemelt kép: Angela Merkel német kancellár (j) Katrin Göring-Eckardt, a Zöldek társelnöke (b) és Claudia Roth parlamenti alelnök mellett a parlament 2018. március 14-i ülésén Berlinben / Fotó: Michael Sohn/MTI/AP