Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Húsz év börtönt kaphat egy megerőszakolt nő Salvadorban

Húsz év börtönt kaphat egy megerőszakolt nő Salvadorban

Húsz év börtönt kaphat a húszéves, salvadori Imelda Cortez, amiért a vádak szerint megpróbálta elvetetni magzatát. Cortez ügye tökéletesen rávilágít a közép-amerikai országban uralkodó merev abortusztörvényekre: a nő egy mélyszegénységben élő San Miguel-i családból származik, 2017 áprilisa óta van őrizetben, ahová azután került, hogy életet adott erőszakos nevelőapjától fogant gyermekének – írja a Guardian.

Cortezt 12 éves kora óta erőszakolta a 70 éves férfi és fogalma sem volt róla, hogy terhes. Egy nap azonban erősen vérezni kezdett és alhasi fájdalmai voltak, ezért az édesanyja tanácsára bevitték az ügyeletre. Az ügyeletes orvos azonban arra gyanakodott, hogy a nő el akarta hajtani magzatát, ezért azonnal hívta a rendőrséget – Salvadorban ugyanis az abortusz gyilkosságnak számít és minden körülmények között illegális.

„Ez a legextrémebb, legbotrányosabb igazságtalanság, ami valaha egy nőt ért”

nyilatkozta Bertha María Deleón, Cortez védőügyvédje, aki hozzátette, a nő a 18 hónapos őrizetben tartása alatt nem kapott semmilyen pszichológiai segítséget, pedig megállapították, hogy mentálisan és érzelmileg is traumákat szenvedett el az évek óta tartó nemi erőszak miatt.

A közép-amerikai országban nem ez az első eset, hogy hozzá hasonló szegény, vidéki lányokat hurcolnak meg azért, mert elvetélnek vagy a gyermekük halva születik – ráadásul Cortez gyermeke épen és egészségesen jött a világra.

Amíg a fiatal nő kórházban volt, meglátogatta a nevelőapja és megfenyegette, hogy megöli őt, az anyját és a testvéreit is, ha ellene vall. Ezt meghallotta egy ápolónő, és értesítette a rendőrséget. Eleinte az ügyészek azzal vádolták Cortezt, hogy a bántalmazásos „történetet” csak arra használja, hogy magát mentse, ám a DNS-tesztek bizonyították, hogy a gyermek valóban a nevelőapáé – akit azóta sem ítéltek el.

Cortez pere ma kezdődik, de a bonyolult törvényi helyzet miatt egyelőre megjósolhatatlan, hogy mi lesz az eredménye.

A borítókép illusztráció. Fotó: Marcos Brindicci/Reuters