Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Trump és Erdogan a szaúdi újságíró meggyilkolására adandó válaszról tárgyalt

Trump és Erdogan a szaúdi újságíró meggyilkolására adandó válaszról tárgyalt

Donald Trump és Recep Tayyip Erdogan Párizsban megvitatta, miképpen reagáljon Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró múlt hónapban történt meggyilkolására – közölte vasárnap a Fehér Ház. A tájékoztatás szerint a két vezető, aki a francia fővárosban az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény centenáriumi ünnepségein vesz részt, szombaton folytatott megbeszélést.

A szaúdi monarchiát élesen bíráló újságírót, aki egyebek mellett a The Washington Post című amerikai napilap munkatársa is volt, október 2-án gyilkolták meg országa isztambuli főkonzulátusán, ahová a török mennyasszonyával való házasságához szükséges iratok intézése miatt ment. A szaúdi hatóságok először tagadták a gyilkosságot, majd azt állították, hogy az újságíró „dulakodás” közben vesztette életét.

A török államfő szombaton bejelentette, hogy léteznek hangfelvételek Hasogdzsi meggyilkolásáról és azokat megosztották egyebek mellett a szaúdi, az amerikai és a francia vezetéssel. Hozzátette egyben, hogy a művelet végrehajtását a szaúdi kormány legmagasabb szintjein rendelték el.

Trump arra számít, hogy a jövő héten „sokkal erősebb véleményt” tud megfogalmazni Hasogdzsi meggyilkolásáról és az arra adandó washingtoni válaszról. Az amerikai elnök jelezte azt is, hogy a kongresszussal, Törökországgal és Szaúd-Arábiával együtt dolgozik azon, hogy kiderítsék, ki a felelős a történtekért. (MTI)

Borítókép forrása: MTI Fotó: Kovács Tamás