Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Magyarországon tízezer gyerek születik apa nélkül évente

Magyarországon tízezer gyerek születik apa nélkül évente

A huszonéves férfiak 90 százaléka gyermektelen, miközben 2016-ban már a születések 45 százalékánál voltak 35 évesek vagy idősebbek az apák. A gyermekvállalás tehát nem csak a nők, hanem a férfiak esetében is jelentősen kitolódott – írja a G7 a Demográfiai Portré egy tanulmánya alapján amely a férfiak gyermekvállalási szokásait vizsgálta. A tanulmányból emellett az is kiderült, hogy 2016-ban az újszülöttek 11 százalékánál nem volt hivatalosan ismert az apa személye a születéskor, ami nagyjából 10 ezer gyermeket jelent.

A felmérés szerint ahol nem ismert az apa, a gyermekek leggyakrabban, az esetek 16 százalékában Borsodban, és 12 százalékában Szabolcsban születnek, miközben a születéseknek csak 6-6 százaléka történik ezekben a megyékben.

Kiderült az is, hogy az iskolai végzettség is jelentősen befolyásolja a gyermekszámot. A legalacsonyabb végzettségű férfiak a többieknél sokkal nagyobb arányban gyermektelenek: 55 százalékuknak nincs gyermeke. Ez összefügghet azzal, hogy párkapcsolati téren és a munkaerőpiacon is nehéz a helyzetük.

Borítókép forrása: Pexels