Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Macron: Európának önálló védelmet kell kiépítenie amerikai fegyverek vásárlása helyett

Macron: Európának önálló védelmet kell kiépítenie amerikai fegyverek vásárlása helyett

Európának saját védelmet kell kiépítenie amerikai gyártású fegyverek beszerzése helyett – mondta Emmanuel Macron a CNN-nek európai idő szerint vasárnap délután adásba kerülő interjújában. „Nem szeretném, ha az európai országok amerikai vagy más fegyverek, illetve az önök iparából származó eszközök megvásárlásához emelnék a védelmi költségvetéseiket” – fogalmazott a francia elnök a szombaton felvett interjúban, amelyből a francia hírtelevíziók sugároztak részleteket. „Azért emeljük a költségvetésünket, hogy az autonómiánkat megteremtsük” – tette hozzá.

Macron és Donald Trump szombati megbeszélésén a francia elnöki hivatalban láthatón el kívánták oszlatni azt a polémiát, amely azután robbant ki a médiában, hogy az amerikai elnök péntek este, miután megérkezett a francia fővárosba, sértőnek nevezte a Twitteren Macronnak az önálló európai hadsereg létrehozására tett javaslatát. A francia elnök a CNN-nek adott interjúban megerősítette, hogy olyan Európára tett javaslatokat amerikai kollégájának, amely jobban ki tudja venni részét a NATO-ban a közös terhekből. „Egyetértek, és tekintettel a terhek jobb megosztására, mindannyiunknak erősebb Európára van szüksége” – hangsúlyozta a francia köztársasági elnök.

Macron egy keddi rádióinterjúban beszélt arról, hogy Európának saját haderőre lenne szüksége. „Nem védjük meg az európaiakat, ha nem döntünk arról, hogy hozzunk létre egy valódi európai hadsereget”– hangoztatta a francia elnök, amire válaszként azt írta a Twitteren Trump: „Macron azt javasolja, hogy Európa állítson fel saját haderőt, hogy megvédje magát Amerikától, Kínától és Oroszországtól. Ez nagyon sértő, de talán Európa jobban tenné, ha kivenné méltó részét a NATO finanszírozásából, amelyet jelenleg jórészt Amerika áll!” Szombat reggel a francia elnöki hivatal a félreértések eloszlatására azt közölte, hogy Macron javaslata az európai hadseregről semmi esetre sem az Egyesült Államok ellen irányult, jóllehet a francia elnök másfél évvel ezelőtti megválasztása óta folyamatosan szorgalmazza a közös európai védelem megerősítését, amelyet elsősorban a Trump nyilatkozatai miatti amerikai stratégiai bizonytalansággal és kiszámíthatatlansággal indokol.

A CNN kérdésére Macron nem kívánta kommentálni az üzenetet. „Nem az én dolgom kommentálni Trump tweetjét. Mindig jobban szerettem a közvetlen tárgyalásokat vagy válaszokat a kérdésekre, mint tweeteken keresztül intézni a diplomáciát” – mondta a francia elnök. (MTI)

Borítókép forrása: MTI/EPA pool/Ludovic Marin