Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az iskolázottságunkon múlik, hogy mit gondolunk a klímavédelemről

Az iskolázottságunkon múlik, hogy mit gondolunk a klímavédelemről

A klímaváltozással járó rendkívüli időjárási jelenségeket és következményeiket mindenki tapasztalhatja most már Magyarországon is. Ennek ellenére az egyéni felelősség és cselekvés hatékonyságának megítélése rendkívül alacsonyeurópai összehasonlításban, tehát a magyarok viszonylag kevéssé érzik úgy, hogy személyesen maguk is tehetnek az éghajlat átalakulása ellen. írja a G7.

A portál kutatáseredményeket vizsgált, hogy kiderüljön, mely társadalmi csoportok érzékenyebbek a problémára idehaza. Területi különbségek is mutatkoznak a kérdésben, hisze a Nyugat-Dunántúlon észak-európai szintet közelít a felelősségérzet mértéke, miközben a Dél-Alföldön és a Közép-Dunántúlon alacsony az érdeklődés a klímaváltozás iránt.

A leglényegesebb különbséget mégis az iskolázottság mutatja. Az alacsony iskolázottságúak sokkal kevésbé tartják magukat felelősnek a környezetükért, mint a magasabb végzettségűek. Igaz, a magyar diplomások érzékenysége is elmarad az európai átlagtól.

A portál cikke felhívja a figyelmet arra, az iskolázottság számos változó miatt még erősebben is befolyásolja a klímaváltozással kapcsolatos attitűdöket, mert a magasabb végzettség többnyire jobb megélhetéssel jár, és ez összefügg az internetezés gyakoriságával is.

Borítókép forrása: Pixabay