Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

20 zenész, aki épp azelőtt hagyta el a zenekarát, hogy az világhírűvé vált

20 zenész, aki épp azelőtt hagyta el a zenekarát, hogy az világhírűvé vált

Igazán pocsék ütemérzék kell ahhoz, hogy egy zenész épp a világsiker előtt hagyjon el egy zenekart, összeállításunk szereplői közül többen így cselekedtek, azóta pedig verik a fejüket a falba. Persze akadnak olyanok is, akiket kirúgtak, ők még dühösebbek lehetnek.

Peter Best (Beatles)
Elhagyta a zenekart: 1962
A zenekar befutott: 1963

Nehéz lehet úgy élni, hogy az ember folyamatosan azzal szembesül: otthagytam a Beatlest. Peter Best alapító tagja volt a világ talán legismertebb együttesének, ezért őt (is) az ötödik beatle-ként szokták emlegetni. 1960-ban ott volt a kezdeteknél, két évvel később már Ringo Starr szállt be a helyére. 1963-ban jött a Please Please Me, és a zenekar világhírű lett.

Chad Channing (Nirvana)
Elhagyta a zenekart: 1990
A zenekar befutott: 1991

Channing a Nirvana Bleach lemezén dobolt, a zenekar első albuma viszonylag sikeres lett, de nem annyira, mint a már alapműként emlegetett Nevermind. 1990-ben távozott a zenekarból, nem egészen egy év múlva pedig már szinte mindenki ismerte a seattle-i zenekart, amelynek dobjai mögött ekkor már Dave Grohl ült.

Chad Channing Kurt Cobain és Krist Novoselic társaságában.

Tracii Guns (Guns’n’Roses)
Elhagyta a zenekart: 1985
A zenekar befutott: 1987

Guns kiszállt a Guns’n’Roses-ból. 1985-ben döntött a távozás mellett, 1987-ben pedig megjelent az Appetite for Destruction, a többi pedig történelem. Ma már tudjuk, a névadásban is döntő szerepet betöltő Guns helyére a csupahaj, kalapos és állandóan cigarettázó Slash került, aki Axl Rose énekes mellett szimbóluma lett a zenekarnak.

Stephen Duffy (Duran Duran)
Elhagyta a zenekart: 1979
A zenekar befutott: 1981

Duffy igazi multinstrumentalista volt, énekelt, dobolt és basszusgitáron is játszott, talán épp ezért hagyta el az egyre inkább az elektronikus alapok felé mozduló zenekart. Elsőre nem is sikerült őt pótolni, a helyére Andy Wickett érkezett, átmeneti időre.

Andy Wickett (Duran Duran)
Elhagyta a zenekart: 1980
A zenekar befutott: 1981

Wickett egy évig húzta, az ő helyére érkezett Simon Le Bon, akiről a mai napig sokan azt hiszik, hogy Duran Durannek hívják.

Tony Chapman (Rolling Stones)
Elhagyta a zenekart: 1962
A zenekar befutott: 1963

Chapman 1962-ben szállt ki a Stones-ból, a zenekar pedig 1963-ban letarolta a világot, akárcsak a szintén doboscserén átesett Beatles. Az egyik legbiztosabb állást hagyta ott Chapman, hisz utóda, Charlie Watts a mai napig együtt zenél Mick Jaggerékkel.

A Rolling Stones már évtizedek óta hasonló felállással működik.

Ian Stewart (Rolling Stones)
Elhagyta a zenekart: 1963
A zenekar befutott: 1963

A zongorán játszó Stewart talán a mai napig a Stones tagja lenne, ha rajta múlt volna és a menedzser, Andrew Loog Odlham nem látja úgy, hogy nem illik bele a zenekar imidzsébe. Szerencséjére alig pár hónap alatt lezárták az ügyet, a helyére azóta sem érkezett senki.

Jason Everman (Nirvana, Soundgarden)
Elhagyta a zenekart: 1989 (Nirvana), 1990 (Soundgarden)
A zenekar befutott: 1991 (Nirvana), 1992 (Soundgarden)

Szegény Everman kétszer is nagyon rosszul járt. Először gitárosként, amikor 1989-ben elhagyta a Nirvanát, a zenekar pedig két évre rá iszonyatosan befutott. Everman a Soundgarden kedvéért váltott, ahol basszusgitáron játszott, majd 1991-ben Chris Cornellékat is otthagyta az OLD zenekar miatt. A Soundgarden később világhírű lett a Badmotorfingerrel, az OLD pedig egy közepesen sikeres grindcore zenekarként 2002-ig létezett.

Pete Garner (Stone Roses)
Elhagyta a zenekart: 1987
A zenekar befutott: 1989

Garner 1983-ban alapító tagja volt a Stone Roses-nak, négy évig kitartott, aztán 1987-ben mégis távozott. Helyére Mani érkezett, aki nélkül ma már elképzelhetetlen a zenekar, ahogy a másik banda, a Primal Scream sem zenélne nélküle. Ian Brownék 1989-ben adták ki a zenekar nevét viselő kultuszlemezt.

Dave Mustaine (Metallica)
Elhagyta a zenekart: 1983
A zenekar befutott: 1986

Mustaine még a többi Metallica-taghoz képest is sokat ivott és balhézott, ráadásul ő még a színpadon sem tudott teljesíteni emiatt. Hetfieldék végül 1986-ban kirúgták, és bár sokáig feszült volt a viszonyuk, mára kicsit rendeződni látszik a kapcsolatuk, ahogy a lenti videó is bizonyítja. Mustaine rengeteg riffet írt a zenekar Kill ‘Em All lemezére, később pedig visszaküzdötte magát az élbolyba a Megadeth-tel.

John Kiffmeyer (Green Day)
Elhagyta a zenekart: 1990
A zenekar befutott: 1994

Kiffmeyer négy évig ütötte az akkor még igencsak feszes és gyors dobtémákat, például a Green Day Kerlpunk cím albumán, amelynek producere is volt. Amikor azonban a zenekartagok (Armstrong és Dirnt) meglátták dobolni másik egyetemi csoporttársukat, Tré Coolt, elköszöntek Kiffmeyertől. A viszonyuk ennek ellenére a mai napig jó, a válás óta többször is felléptek együtt.

Bob Klose (Pink Floyd)
Elhagyta a zenekart: 1965
A zenekar befutott: 1967

Klose igazából nem a Pink Floydot hagyta ott, mert a zenekart 1965-ben még The Pink Floyd Soundnak hívták, de a lényegen nem változtat. A korábbi szólógitáros inkább fényképész akart lenni, ezért távozott.

DeWayne McKnight (Red Hot Chilli Peppers)
Elhagyta a zenekart: 1988
A zenekar befutott: 1989

McKnight a The Headhunters és a Parliament-Funkadelic után szállt be a Chillibe, miután az alapító gitáros, Hillel Slovak meghalt. A zenész még Miles Davis-nek is pengetett, mégis, amikor Anthony Kiedisék ráleltek a világtörténelem egyik legnagyobbjára, John Frusciantéra, búcsút intettek neki. A lenti képen ez a felállás látható a zenekar egyik nagy rajongójával, Axl Rose-zal.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

🖤

Red Hot Chili Peppers (@chilipeppers) által megosztott bejegyzés,

H. Peligro (Red Hot Chilli Peppers)
Elhagyta a zenekart: 1988
A zenekar befutott: 1989

Peligro a mai napig a Dead Kennedys dobosa, szóval annyira azért nem kell sajnálni, de egy rövid ideig a Red Hot Chilli Pepperst is erősítette. Azonban, ami jó volt az előbbibe, az kevés az utóbbiba: a Darren Henley néven anyakönyvezett dobost Chad Smith váltotta, aki a mai napig a zenekar tagja.

Anthony Phillips (Genesis)
Elhagyta a zenekart: 1970
A zenekar befutott: 1972

Phillips két lemezen (From Genesis to Revelation, Trespass) is játszott a Genesisben, de ezek az albumok nem tartoznak a zenekar legsikeresebb darabjai közé az utána lévő darabok népszerűségéhez képest. 1972-ben úgy gondolta, inkább megtanul még több hangszeren játszani és szólókarrierbe kezd, kiválása akkor megrengette a zenekart, amelynek öt évvel később Peter Gabriel távozását is túl kellett élnie.

Niall Quinn (Cranberries)
Elhagyta a zenekart: 1990
A zenekar befutott: 1993

Az ír Cranberries eredetileg férfi hangon szólalt meg, Quinn három évig volt frontembere a zenekarnak, távozása után a tagok direkt női énekest kerestek, így került a képbe Dolores O’Riordan, aki idén januárban hunyt el.

Henry Padovani (The Police)
Elhagyta a zenekart: 1977
A zenekar befutott: 1979

A világ egyik leghíresebb triója kvartettként indult, Padovani gitározott Andy Summers mellett. Néhány sikertelen stúdiófelvétel után viszont úgy döntött, hogy kiszáll, fél évvel azelőtt, hogy megjelent volna az Outlandos d’Amour, amelyen olyan dalok voltak, mint a Roxanne, a So Lonely vagy a Can’t Stand Losing You.

A No Doubt története első koncertje előtt, még Eric Stefanival

Eric Stefani (No Doubt)
Elhagyta a zenekart: 1994
A zenekar befutott: 1995

Az énekesnő, Gwen Stefani bátyja fontos tagja volt a No Doubtnak, rengeteg dalt írt az áttörést jelentő Tragic Kingdom lemezre, de a sikereket már nem élvezhette ki, azaz csak kicsit, a testvérével közösen írt Don’t Speakért azért átvette a Grammy-t. Eric Stefani inkább animátorként dolgozott zenélés helyett, és nem is akármilyen produkciókban, a Simpson családban és a Ren és Stimpyben is közreműködött.

Michelle Stephenson (Spice Girls)
Elhagyta a „zenekart”: 1994
A „zenekar” befutott: 1996

Stephenson kicsit kilóg a listáról, ahogy a Spice Girls is. Az alapításnál még minden rendben volt, később azonban a menedzser rájött, Michelle nem illik bele a képbe, így megváltak tőle, helyére érkezett Emma Bunton, a Spice album és a Wannabe sláger már vele készült.

Kate Schellenbach (Beastie Boys)
Elhagyta a zenekart: 1984
A zenekar befutott: 1986

Igen, a „Boyst” annak idején egy nő is erősítette, ráadásul dobosként. Schellenbach 1984-ben kiszállt, ezután zenélt többek között a Lunachicks-ben és a Luscious Jacksonban, a három fiú ezután jelentette meg a Licensed to III lemezét, rajta a No Sleep till Brooklynnal, ami jóval a Sabotage előtt meghozta a sikert számukra.