Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tíz új miniszteri biztost nevezett ki egy levegővel Kásler Miklós

Tíz új miniszteri biztost nevezett ki egy levegővel Kásler Miklós

Egyszerre 10 miniszteri biztost nevezett ki pénteken Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője. A pénteken este közzétett Hivatalos Értesítőből kiderült, hogy a miniszter újra megbízta Baán Lászlót a Liget-projekt felügyeletével, és nem hagyta az út szélén Hoppál Péter volt kulturális államtitkárt, valamint Rónaszékiné Keresztes Mónika volt képviselőt sem – előbbi a “kulturális alapellátásért”, utóbbi a zenei nevelésért lett felelős.

A Zoom.hu éppen a héten szedte össze, hogy hány miniszteri biztos dolgozik az Orbán-kormány tíz minisztériumában: 41-et számoltunk. Akkor még az EMMI-volt az egyetlen, ahol még egyetlen miniszteri biztost sem neveztek ki a kormányalakítás óta, hát most behozták a lemaradást. Bár messze még az előző ciklus rekordja, amikor egyszerre 14 miniszteri biztos szolgált az erőforrástárcánál.

Az EMMI-nél Baán Lászlón, Hoppál Péteren és Rónaszékiné Keresztes Mónikán túl kineveztek miniszteri biztost az Egészséges Budapest Program koordinálására, a rászorulókat támogató programok kezelésére, az orvosképzést fejlesztésére, vagy éppen a magyar-magyar kulturális kapcsolatok kezelésére. De lett biztosa többek között a fogyatékos emberek társadalmi ingegrációjának, a talányos nevű “E-health” programnak, és a hajléktalanellátásnak is.

Nemcsak az EMMI-ben bővült a Zoom.hu statisztikájának elkészítése óta a miniszteri biztosok száma: a minap az innovációs miniszter az V. kerület fideszes alpolgármesterét, Jeneiné dr. Rubovszky Csillát az Idősügyi Infokommunikációs Programért felelős miniszteri biztossá nevezte ki. Rogán Antal a 2020-as dubaji expón való magyar részvételt bízta miniszteri biztosra, míg Gulyás Gergely UNESCO-s ügyekért felelős biztost nevezett ki.

A Zoom.hu-nak a fenti kinevezések előtt készült összeállításából az is kiderül, hogy az űrkutatás mellett a hungarológiának, a kormányzat Várba költözésének, a “nemzetpolitikai műveleteknek” és a székelyföldi jeges sportoknak is van már miniszteri biztosa. Minderről itt írtunk bővebben:

Negyvenegyen fogják a miniszterek kezét az Orbán-kormányban

A tíz minisztérium közül kilencnél alkalmaznak a tárcavezető munkájának segítésére miniszteri biztosokat, összesen 41-et, bár nem ennyi szerepel a kormany.hu hivatalos listáin. Az agrár- és a belügyminisztérium például nem tüntette fel biztosait, pedig mindkettőnek van egy-egy.

Borítókép: Kásler Miklós erőforrásminiszter / Fotó: Halász Nóra