Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nyíregyházán már nem jó levegőt venni

Nyíregyházán már nem jó levegőt venni

A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt életbe lépett a szmogriadó tájékoztatási fokozata szombaton Nyíregyházán – közölte a városháza. Ilyesmi akkor történik, ha a szennyezés koncentrációja meghaladja a köbméterenkénti 75 mikrogrammot.

A megyeszékhelyen az elmúlt két napban 79,7, és 81,9 mikrogrammos értékeket is mértek.

A meteorológiai előrejelzések alapján szombaton a térségben helyenként tartósabban megmaradhat a hajnalban képződött köd és alacsony szintű rétegfelhőzet, ami tovább nehezíti a helyzetet. Az önkormányzat arra kéri a városban élőket, hogy az esti és a reggeli órákban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát vagy sporttevékenységet, a lakások szellőztetését pedig a déli, kora délutáni órákban végezzék.

Felhívták továbbá a figyelmet arra is, hogy a nyíregyháziak lehetőségük szerint a személyautók használata helyett a tömegközlekedést vagy a kerékpározást válasszák, a fűtés esetében a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben, valamint ne égessék el a kerti hulladékot és a lábon álló növényzetet.

(MTI)

Borítókép: Illusztráció / MTI Fotó: Mohai Balázs