Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Meghalt négy ukrán katona a kelet-ukrajnai válságövezetben

Meghalt négy ukrán katona a kelet-ukrajnai válságövezetben

Meghalt négy ukrán katona szombaton a kelet-ukrajnai válságövezetben zajló összecsapásokban, egy nappal a donyecki és a luhanszki szakadár területeken megrendezendő, a nemzetközi közösség által bírált parlamenti és elnökválasztás előtt.

Az ukrán hadsereg közlése szerint a kormányerők két katonája a Luhanszki Népköztársaság néven ismert kelet-ukrajnai szakadár területen esett el, két bajtársuk pedig a szomszédos Donyecki Népköztársaságban.

Nemzetközi tiltakozások ellenére vasárnap elnök- és parlamenti választásokat rendeznek a szeparatisták által ellenőrzött területeken.

A választásokkal Denisz Pusilin ideiglenes donyecki elnök és luhanszki hivatali partnere, Leonyid Paszicsnik akarja megerősíteni magát a hivatalában. Az első eredmények már vasárnap este várhatóak. Az Egyesült Államok és az Európai Unió már előzetesen közölte, hogy nem ismeri el a szakadár területeken tartott választásokat, amelyeket a kelet-ukrajnai válság rendezéséről megkötött minszki megállapodások megsértésének tart. Oroszország viszont törvényesen megrendezendő választásokról beszél.

Paszicsnik egy éve váltotta belső konfliktusokat követően az időközben Oroszországba menekült Ihor Plotnickijt a luhanszki terület vezetőjének székében.

Pusilin pedig szeptemberben került a korábbi donyecki vezető, az augusztus 31-én pokolgépes merényletben meghalt Olekszandr Zaharcsenko helyére. Utoljára 2014 novemberében tartottak parlamenti választásokat a szakadárok területein. Oroszország 2014-ben elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, majd felkelést szított Kelet-Ukrajnában, aminek következtében az oroszbarát lázadók két szakadár “államot” kiáltottak ki, az úgynevezett Donyecki és Luhanszki Népköztársaságot. A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban már több mint 10 ezer ember vesztette életét.
Oroszország hivatalosan a válság kirobbanása óta tagadja, hogy támogatja a szakadár kelet-ukrajnai “népköztársaságokat”, és fegyveres erőkkel jelen lenne a Donyec-medencében. (MTI)

A borítókép illusztráció (MTI/EPA/Christian Bruna)