Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az Iszlám Állam ihlette a melbourne-i merényletet

Az Iszlám Állam ihlette a melbourne-i merényletet

Az Iszlám Állam ihlette a pénteken, az ausztráliai Melbourne-ben elkövetett merényletet, melyben a támadó egy embert megölt, mielőtt a rendőrök agyonlőtték. Az ausztrál rendőrség szerint a 30 éves Hassan Khalif Shire Ali nem állt ugyan közvetlen kapcsolatban a terrorszervezettel, de az Iszlám Állam propagandájának hatására vált radikálissá és szélsőségessé.

Kiderült az is, hogy a szomáliai születésű férfi ausztrál útlevelét 2015-ben bevonták a hatóságok, mert a hírszerzés felfigyelt arra, hogy a férfi Szíriába akart utazni. Ennek ellenére nem tartották számon nemzetbiztonsági kockázatként. A férfi testvérét tavaly egy terrorellenes rajtaütés során őrizetbe vették, mert a gyanú szerint pokolgépes merényletre készült Melbourne-ben tavaly szilveszterkor. Ő jelenleg is előzetes letartóztatásban van.

A melbourne-i merénylet miatt nem változtatnak a terrorfenyegetettség szintjén Ausztráliában, amely az öt fokozatú skála középső fokán áll, ami azt jelenti, hogy “valószínű” terrortámadás az országban – közölte Scott Morrison miniszterelnök. Hassan Khalif Shire Ali gázpalackokkal megrakott kocsival hajtott Melbourne belvárosába, ahol felgyújtotta az autót, de az nem robbant fel. A férfi ezután több embert megkéselt, egyik áldozata belehalt a sérülésekbe.

(MTI)

Borítókép: Illusztráció / MTI Fotó