Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Soroksári gyilkosság: súlyosan hanyagul kezelték a genetikai bizonyítékokat

Soroksári gyilkosság: súlyosan hanyagul kezelték a genetikai bizonyítékokat

Nemcsak az áldozat mobiltelefonjának azonosítása okozott gondot a rendőrségnek, a Zoom.hu információi szerint a helyszínen talált genetikai minták egy része is tönkrement a szakszerűtlen tárolás miatt.

A soroksári futónő, Kardosné Gyurik Krisztina feltételezett gyilkosa, R. Szilveszter továbbra sem tett vallomást – értesült rendőrségi forrásokból a Zoom.hu.

A gyanúsított ügyvédje, Lichy József épp egy hónapja nyilatkozott lapunknak, amikor védencéhez, R. Szilveszterhez tartott a börtönbe, ahol a férfi korábbi vagyon elleni bűncselekményeiért kiszabott jogerős büntetését tölti. Akkor Lichy azt mondta, „most dönti el, hogy tesz-e védence vallomást vagy sem”.

R. Szilveszter nem tett vallomást, és nem mondott semmi érdemit az ügyben, ezt nevük elhallgatását kérő rendőrségi források árulták el portálunknak – miután Lichyt október óta hiába kerestük kérdéseinkkel. Azaz – ügyvédje reményeivel ellentétben – a férfi a mai napig nem árulta el, miért kellett a 36 éves családanyának 2013. szeptember 25-én, a szokásos esti hét kilométeres futását követően meghalnia.

Lichy október 9-én – a többi közt – arról beszélt a Zoom.hu-nak, hogy az általa megismert nyomozati iratokban semmi nem utal arra, hogy védence megerőszakolta volna Gyurik Krisztinát, és kétségbe vonta azt is, hogy a gyilkosságot – már, ha valóban R. Szilveszter tette – különös kegyetlenséggel követte volna el.

Nem csak a mobiltelefon kapcsán hibáztak

Emlékeztetőül: a rendőrség öt évvel az egész országot felkavaró gyilkosság után jelentette be, hogy sikerült a feltételezett elkövetőt azonosítania.

Elfogni nem kellett, mivel a férfi börtönben ült.

Egy hónappal a soroksári futónő megölése után kezdte meg ugyanis a korábbi vagyon elleni bűncselekményeiért kiszabott hétéves büntetése letöltését. (A rendőrség sajtótájékoztatójáról itt olvashatnak.)

Azóta az is kiderült, hogy R. Szilveszternél volt Gyurik Krisztina mobiltelefonja, amit börtönbe vonulásakor a fegyintézetben az előírásoknak megfelelően – három másik készülékkel együtt – letétbe vettek. Akkor azonban sem a rendőrség, sem a büntetés-végrehajtás nem ellenőrizte a készülékek eredetét. Állítólag azért nem, mert semmi nem írta elő, hogy megtegyék. Ha megtették volna, már egy hónappal a gyilkosság után kapcsolatba hozhatták volna a nyomozók R. Szilvesztert a soroksági üggyel.

Elsőként a Zoom.hu számolt be arról, hogy az ORFK vezetőjének bűnügyi helyettese emiatt belső vizsgálatot rendelt el, a főkapitány-helyettes tisztázandónak tartotta, hogy miért nem ellenőrizte senki, hogy az egyebek között betöréses lopásért elítélt R. Szilveszternél talált telefonok legálisan vannak-e a férfinál. A vizsgálat azóta lezárult, azonban annak eredményét a rendőrség nem hozta nyilvánosságra.

Számos jel utal arra, hogy nem véletlenül. Nem ez volt ugyanis az egyetlen súlyos hiba a nyomozás kezdetén, ami évekkel hátráltathatta a gyilkosság felderítését.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Megbízható rendőrségi forrásokból úgy értesültünk, súlyos bűnjelkezelési hibára vezethető vissza, hogy valószínűleg nem lesz kétséget kizáróan bizonyítható, hogy R. Szilveszter megerőszakolta-e áldozatát.

„A helyszínen rögzített genetikai minták a nem megfelelő csomagolás és tárolás miatt tönkrementek, a szakértők a legtöbbel nem igazán tudtak mihez kezdeni”

– mondta egy nevének elhallgatását kérő forrásunk.

Más kérdés, hogy a szexuális erőszaknak a törvény szerint ma már nem feltétele, hogy bármilyen formában megtörténjen a szexuális aktus. Rendőrségi forrásaink szerint a tettes ondójának hiányában is van elég bizonyítékuk arra, hogy a bíróság megállapítsa: R. Szilveszter szexuális indíttatással támadta-e meg a soroksári futónőt.

Visszatért és hasra fordította az áldozatot

Forrásaink szerint a nyomozás adataiból az is megalapozottan feltételezhető, hogy

a gyilkos, miután megölte Gyurik Krisztinát, távozott a tetthelyről, majd valamivel később visszatért, és akkor vetkőztethette le áldozatát és vitte el a ruháit, akkor emelhette el a nő mobiltelefonját is.

Mint azt a rendőrség korábban hivatalosan is megerősítette, a soroksári futónő keményen ellenállt támadójának. Több, erős vérzéssel járó sérülést szenvedett el. Forrásaink szerint számos jel, nyom és körülmény utal arra, hogy a gyanúsított, R. Szilveszter csak később vehette észre, egy közeli csónaktárolónál lévő rejtekhelyen, hogy megsebesült.

MTI Fotó: Földi Imre

Valószínűleg ekkor rájött, ha a rendőrök megtalálják a vérét az áldozat ruháin – mivel már volt ellene eljárás és emiatt vettek tőle DNS-t -, akkor rövid időn belül lebukik. Ezért visszamehetett Krisztina – mindkettőjük vérével szennyezett – ruháiért, amelyek a hivatalos rendőrségi közlések szerint azóta sem kerültek elő.

Információink szerint a nyomozók azt feltételezik, hogy R. Szilveszter ekkor a tetthelyen az addig hanyatt fekvő áldozatát levetkőztette és közben hasra fordította. Forrásaink szerint

erre utal, hogy amikor rátaláltak Krisztina holttestére, elvágva találták a kötelet, amivel a gyilkosa összekötötte a kezeit. Azt pedig, hogy az áldozatot a gyilkosa a hátáról a hasára fordította – minden bizonnyal vetkőztetés közben – a sebeiből folyó vér folyási iránya bizonyítják.

Kerestük a rendőrséget, de ők a nyomozás érdekeire tekintettel hivatalosan nem kívántak semmiféle részletet nyilvánosságra hozni az ügyben.