Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Soha nem volt ilyen magas hiánya az államháztartásnak októberben

Soha nem volt ilyen magas hiánya az államháztartásnak októberben

Brüsszel októberben is utal magyar kormánynak, ennek ellenére jött össze a 1678 milliárdos költségvetési lyuk.

Az államháztartás az év első tíz hónapját 1678 milliárd forint hiánnyal zárta – közölte a Pénzügyminisztérium. Az államháztartáson belül a központi költségvetés hiánya 1691,3 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 37,6 milliárd forintos többletet értek el, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 24,3 milliárd forintos hiányt mutattak. Idén októberben a központi alrendszer 181,6 milliárd forintos hiánya közel megegyezett az előző év azonos hónapjának adatával – közölte a Pénzügyminisztérium.

A költségvetési törvény erre az évre 1360,7 milliárd forintnyi hiányt engedélyezett volna egész évre. Az első tíz hónapban viszont ennek az összegnek már 122 százaléka összejött. Az alap költségvetési folyamatok kedvezőek, négy százalék feletti gazdasági növekedésnek köszönhetően dőlnek az adóbevételek a kincstárba. A hiányt a sokszor emelgetett uniós támogatások – pontosabban azok elmaradása – okozza. Brüsszel ugyanis egyelőre minimális összegeket fizet Budapest felé, az előleget a kabinet állja a hiány, illetve az államadósság növelése árán.

Az októberi előzetes számokból nem derül ki, hogy mennyi uniós támogatást fizettek ki a tizedik hónapban, annyit viszont lehet tudni, hogy az Európai Bizottság 131 milliárd forintot küldött meg a magyar államnak. (Úgy tűnik lassan valóban megindul a támogatások kifizetése, ugyanis hosszú szünet után szeptemberben és októberben is fizetett Brüsszel. A kormány arra számít, hogy az év végéig több százmilliárd forintnyi támogatás érkezhet meg – ha ez megtörténik, akkor nagyot csökkenhet a hiány az év utolsó két hónapjában.)

A jelenlegi adatok alapján annyit tudunk, hogy tíz hónap alatt 472 milliárd forint érkezett Brüsszelből, miközben a kormány szeptember végéig 1498,2 milliárd forintot fizetett ki, és a kifizetések októberben is folytatódtak.

Az októberi hiány egyébként még megdobták a hosszú hétvégét is, ugyanis novemberi szociális támogatásokat már október utolsó napjaiban kifizették, amelyek mértéke meghaladta a 100 milliárd forintot.