Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Pert nyert a Kutya Párt: továbbra sem kérhetnek pénzt a közterületi aláírásgyűjtésért

Pert nyert a Kutya Párt: továbbra sem kérhetnek pénzt a közterületi aláírásgyűjtésért

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) novemberben és decemberben is aláírásokat akart gyűjteni Ajkán, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Uniós Ügyészséghez. Az ajkai rendőrök azonban megtagadták ezt, arra hivatkozva, hogy ennyi időre nem lehet bejelenteni egy politikai akciót, erre már nem ad lehetőséget a gyülekezési törvény.

Ez azzal járt volna, hogy a standolást a közterületi rendtartási törvény szabályozná, mint például a kirakódóvásárokat, ami lényegesen kevesebb jogot biztosít, emiatt az önkormányzatok akár pénzt is kérhettek volna a politikai szervezetektől a területhasználatért.

Az MKKP megtámadta a döntést, és meg is nyerték az ügyet, így továbbra is díjmentes marad a közterületi aláírásgyűjtés – akkor is, ha azt hosszabb időre jelentik be.

A Fővárosi Törvényszék első fokú ítéletében kimondta: hibázott Ajkai Rendőrfőkapitányság amikor a hónapokig tartó „közterületi nyilvános gyűlés” bejelentését elutasította, és úgy döntött, hogy az nem a politikai ügyekről szóló gyülekezési törvény hatálya alá tartozik.

(Index)