Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Pécs eladósodása nem bűncselekmény – megszüntette a rendőrség a nyomozást

Pécs eladósodása nem bűncselekmény – megszüntette a rendőrség a nyomozást

Lezárta a nyomozást a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, amit még Berkecz Balázs ex-együttes politikus feljelentése nyomán – különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt – indítottak. A rendőrség arról tájékoztatta Berkeczet, hogy azért zárják le a nyomozást, “mivel a cselekmény nem bűncselekmény.”

Hiány, hitel, stádium

Mint arról korábban a Zoom.hu beszámolt, tavaly nyáron derült ki, hogy 7,5 milliárd forintos hiánnyal küzd az önkormányzat, noha 2015-ben maga a polgármester még arról beszélt, nincs adósságuk és növekvő pályára állt a város. Ennek az lett a következménye, hogy politikai gyámság alá helyezték Páva Zsolt polgármestert, és szeptembertől két fideszes országgyűlési képviselő, Csizi Péter és Hoppál Péter által gründolt tanácsadói és döntéshozói testület „segíti” a munkáját. Decemberben az állam pénzügyi segítsége is megérkezett: a lyuk befoltozására 9,5 milliárd forintos hitelt kapott a város, a többi közt azzal a kikötéssel, hogy – a három év alatt visszatérítendő támogatásért cserébe – a Magyar Államkincstár lesz a város számlavezetője és egy munkatársuk fogja felügyelni a gazdálkodást – vagyis az állam felügyeletét vállalták cserébe.

Berkecz korábban úgy nyilatkozott a Zoom.hu-nak, azért tett feljelentést, mert úgy véli, a korábbi években súlyos probléma lehetett Pécs gazdálkodásával, és mindezek dokumentumai nem tükrözik a város hiteles pénzügyi helyzetét.

Megkeresték az ÁSZ-t, de ők pont nem vizsgálták a gazdálkodást

A nyomozás lezárásáról szóló határozatban, ami portálunk birtokába került, azt írták Berkecznek, hogy megkeresték az Állami Számvevőszéket, ami arról tájékoztatta a hatóságot, hogy az érintett időszakban nem vizsgálta Pécs gazdálkodását.

Fotó: Zoom.hu

Azt is hozzátették, hogy a feljelentés nem tartalmaz bűncselekmény körülményeire utaló adatokat, csupán feltételezett bűncselekmények elnevezéseit sorolja fel.

“Önmagában az a tény – a konkrétumok hiányában -, hogy az önkormányzat eladósodott, nem veti fel a bűncselekmény elkövetésének gyanúját.”

A határozat szerint a beszerzett adatok, iratok vagyonkezelői kötelezettségszegés gyanúját megalapozó olyan tényt, adatot nem tartalmaznak, amely a hűtlen kezelés vagy más bűncselekmény elkövetését alátámasztaná, ezért megszüntették a nyomozást.

Már Páva is mondta, hogy nem bűncselekmény

Miután augusztus végén kiderült, hogy nyomoz a rendőrség, Páva Zsolt, Pécs polgármestere közleményében reagált a hírre, ebben azt írta, hogy „a pécsi önkormányzatot mindeddig egyetlen nyomozóhatóság sem értesítette arról, hogy bármilyen eljárás, vagy nyomozás folyamatban lenne az önkormányzat gazdálkodását érintően,

egyúttal jogi nonszensz, hogy egy önkormányzat esetleges pénzügyi nehézségei büntetőjogi kategória alá esnének.”

Berkecz a Zoom.hu-nak elmondta, nem volt illúziója a nyomozás végeredményét illetően, azért fontos ilyen esetekben megtenni a feljelentést, mert ezek az ügyek még egy jó pár évig nem évülnek el. Hozzátette: “ha majd lesz egy jogállami nyomozóhatósága az országnak, akkor talán lesz korrekt nyomozás is.”