Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Orbán már csak Kínának akar eladósodni

Orbán már csak Kínának akar eladósodni

Nem nagyon lesz itt egy darabig magyar euró, sőt még euróhitelt sem akar Orbán. Kínai kölcsön jöhet

Az óvatosak táborához tartozunk az euróbevezetés terén, és az EU tagjaiként nyitottnak kell maradni a világ más térségei irányába is – hangsúlyozta a 16+1 régiós, illetve kínai jegybank vezetőinek mai budapesti találkozóján Orbán Viktor – írta a Portfolio.hu

A Reuters tudósítása szerint Orbán úgy fogalmazott:, hogy az európai közösség szerves része szeretnénk lenni, de ezzel együtt nyitottak akarunk maradni más régiók és közösségek irányába is. Ezt az euróval kapcsolatos döntésünk során is ki kell fejeznünk.

Mindez arra utal, hogy Magyarország Csehországgal és Lengyelországgal együtt továbbra sem siet az euró bevezetésével, miközben Horvátország, Románia és Bulgária ambiciózus pénzcsere terveket jelentettek be az elmúlt hónapokban.

A kormányfő azt is kijelentette, hogy ha Magyarország a továbbiakban még devizakötvény kibocsátást hajtana végre, akkor az csak keleti devizában, valószínűleg jüanban denominált lesz. Ez lényeges üzenet azután, hogy az elmúlt években a devizakötvény kibocsátások domináns részét a hagyományos nagy devizákban, dollárban, euróban, jenben bocsátotta ki Magyarország és csak kis részét jüanban.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a 16+1 Jegybankelnöki Találkozón MTI/Koszticsák Szilárd