Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Letiltott interjú: Kiss-Rigó László püspök még nem hallott a NER-ről

Letiltott interjú: Kiss-Rigó László püspök még nem hallott a NER-ről

Megjelent a Kiss-Rigó László püspökkel készült interjú a Magyar Hangban, amelynek megjelenését korábban megpróbálta letiltani. A püspök soha nem hallott még a Nemzeti Együttműködés Rendszerérő (NER), a kritikus újságírókat pedig szellemi rabszolgának tartja.

„A főpásztor jelenleg nem tartja aktuálisnak az ön által megfogalmazott kérdéseket, így az ezekre adott válaszok közléséhez nem járul hozzá” – üzente a püspök sajtófőnöke korábban.

A leközölt beszélgetésben elsőként az ügynökmúltkor kérdezték a püspököt, mivel Ungváry Krisztián korábban azt írta Kiss-Rigó Lászlóról, hogy beszervezték, majd egy későbbi perben nem nyert bizonyítást az állítás. A püspök erről azt mondta, tudták, hogy figyelik őket, de nem foglalkoztak különösebben vele. A beszervezésről úgy fogalmazott:

„Számomra az ügynökmúlt sosem volt kérdés. Egyébként pedig nem hinném, hogy a hívőket különösebben érdekelné az ügynökkérdés”

– fogalmazott, hozzátéve: büszke arra, hogy az egyház hivatalos személyei közül kevesebben voltak érintettek, mint más szervezetnél.

A püspöktől megkérdezték azt is, szerinte az egyházi ügynökakták nyilvánosak lesznek-e egyszer, mire úgy felelt, több, ezzel foglalkozó tudományos munkát láttam már, ez tehát folyamatban van.

„Előbb-utóbb mindent megtudunk. Persze nem biztos, hogy a földi élet keretein belül” – tette hozzá, némileg ezoterikusan.

Az október 23-a után készült interjúba szóba került Nagy Imre is, akiről a püspök azt mondta, őt nyilvánvalóan nem tisztelhetjük szentként keresztény értelemben nem volt vértanú, ám köznapi szóhasználatban az volt. A magyar társadalom legégetőbb problémájának

a józan ész hiányát tartja.

Ha józanul gondolkodnánk, sokkal kevesebb konfliktus, vita lenne, erről meg vagyok győződve.

A püspök tagadja, hogy a Fidesz mellé állt volna, csak megnézte, ki képviseli leginkább a keresztény értékeket, majd döntött. „Ez egyértelműen a Fidesz volt.”

A Szeged-Csanádi egyházmegye püspökeként szóba került a hódmezővásárhelyi választás is Márki-Zay Péterrel, amikor Németh László, az egyházmegye esperes-plébánosa egy mise végén a fideszes jelölt mellett kampányolt. Erről Kiss-Rigó azt mondta:

„Egy egyházi vezetőnek is joga és kötelessége irányt mutatni a híveknek, elmondani a véleményét.”

Orbánt régóta ismeri, de nem tudja megmondani, hogy barátok-e, erről a kormányfőt kellene megkérdezni. Azt viszont kiemelte, hogy szinte mindenben egyetért a kormányfővel, és erkölcsileg megtisztelő számomra, hogy ilyen embert támogathatok.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor kikéri-e Kiss-Rigó tanácsát, azt feleli, hogy volt rá példa az elmúlt 10-20 évben”. Amikor felvetik neki, hogy mondott-e véleményt a Soros-kampányról, azt feleli, hogy nem foglalkozik pártpolitikai kampányszervezéssel, de

tény, hogy a Soros György által vallott ideológia nagyon veszélyes az egész emberiségre nézve. Fel kell venni a megfelelő módon a küzdelmet ellene, ez kötelességünk.

Kiss-Rigó gyakran megfordul Felcsúton is, de elmondása szerint nincs állandó VIP-belépője a Pancho Arénába. „A Fradi meccsekre viszont veszek bérletet, hogy ezzel is támogassam őket.” Jó barátja Hernádi Zsolt MOL-vezérnek is, ha Esztergomban jár, nem az érseki palotában, hanem nála száll meg.

Meglepő módon a püspök még nem hallott a NER-ről, és nem tartja magát a NER püspökének, mivel az ő hálózatának a tagjai „Krisztus titokzatos testének a tagjai.

Kiss-Rigó úgy látja, a kormány sokat tesz a valódi menekültek ügyében, a keresztényeket és az igazán üldözötteket anyagilag és más módon is segíti. Ahogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye is, amikor az elmúlt években 120 millió forinttal támogatta nigériai és indiai diákok orvosi tanulmányait. Szerinte valóban sok félelmet keltettek egyesek a kampány során, de értelmes ember nem ijed meg ilyesmitől.

Megkérdezték a Magyar Nemzet előfizetéséről is, amiről a püspök azt mondta, a G-nap után mondta le azt, amiért a lap elfordult a korábbi értékrendtől.

„Ezzel a lap önmagát is megszégyenítette. Kellemetlen lehetett az ottaniaknak, persze ez attól függ, hogy a szellemi rabszolgaságot hogyan éli meg az ember.”

(HVG, Index)

MTI Fotó: Marjai János