Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
Kiutasításokhoz vezetett egy temetés Albániában

Kiutasítottak Albániából ötvenkét görög állampolgárt, akiket azzal vádolnak, hogy “szélsőségesen” viselkedtek egy temetésen – áll az albán belügyminisztérium pénteken kiadott közleményében.

A közlemény azzal vádolja a kiutasított személyeket, hogy “szélsőségesen” viselkedtek annak a görög-albán kettős állampolgárnak a csütörtöki temetésén, aki október 28-án keveredett tűzharcba rendőrökkel a Görögország melletti Bularat nevű albániai, görög többségű faluban.

Bularatban a zavargások azután törtek ki, hogy a görög nemzeti ünnepre való megemlékezés során egy görög nemzetiségű férfi kalasnyikovval elkezdett a levegőbe lövöldözni, és az albán rendőrök felszólítására sem hagyta abba, hanem a rendőrök ellen fordította a fegyvert. A felek között csaknem fél órán át tartó tűzharc bontakozott ki, amelyben a férfit a rendőrök lelőtték.

Temetésére görögök százai mentek el, akik görög zászlókat lengettek és albánellenes szlogeneket kiabáltak, továbbá egy időre lezártak egy főútvonalat is.

A csütörtöki események még inkább elmélyítették a két ország közötti válságot, amely az október 28-i halálos kimenetelű lövöldözés után már egyszer mélypontra jutott. A bularati férfi halála után ugyanis Görögországban több albán érdekeltségű boltot támadtak meg, egyebek közt Athénban és Szalonikiben, az atrocitások miatt pedig Albánia külügyminisztériuma a görög nagykövetet is bekérette.