Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Orbán örülhet: Manfred Webert választotta csúcsjelöltnek az Európai Néppárt

Orbán örülhet: Manfred Webert választotta csúcsjelöltnek az Európai Néppárt

Manfred Weber néppárti EP-frakcióvezető egyben a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökhelyettese lett az Európai Néppárt csúcsjelöltje (spitzenkandidat). Webert az EPP helsinki kongresszusának második napján választották meg.

Kihívója a volt finn miniszterelnök, a jóval liberálisabb irányvonalat képviselő Alexander Stubb volt.

A hivatalos eredmények szerint Weber a szavazáson jelentős többséggel – 619-ből 492 szavazattal győzte le riválisát. Bár a szavazás titkos volt, a Politico szerint az EPP-hez tartozó összes uniós állam-és kormányfő Webert támogatta.

“Megbízunk benned” – mondta Webernek beszédében Sebastian Kurz, osztrák kancellár.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (b) és Alexander Stubb korábbi finn kormányfő. MTI/Koszticsák Szilárd

A csúcsjelölti rendszer lényege, hogy az Európai Parlament minden nagyobb pártja választ magának egy listavezetőt, aki képviseli őt a kampányban, a választásokon nyertes párt pedig a saját jelöltjét javasolhatja az Európai Bizottság élére.

Azaz ha a Néppárt nyer jövő májusban, akkor Webernek minden esélye megvan rá, hogy ő legyen az Európai Bizottság következő elnöke, azaz Jean-Claude Juncker utódja.

Orbánnak jól jön

Orbán Viktor szempontjából mindenképpen Weber megválasztása volt a hasznosabb. A liberálisabb irányvonalat képviselő Alexander Stubb egy korábbi interjúban elég határozottan állt ki amellett, hogy a Fideszt ki kell zárni az Európai Néppártból. Ez nem azt jelenti, hogy Webernek nem lenne vitája Orbánékkal, ennek legjobb példája az volt, amikor újságírók előtt jelentette ki Strasbourgban, hogy megszavazza a magyar kormányt elítélő Sargentini-jelentést, de a jelenlegi frakcióvezető jóval hajlamosabb a kompromisszumokra, mint Stubb.

Orbán Viktor és a Fidesz EP-képviselői Weber jelöltségét támogatták. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ezt az is mutatja, hogy a cseh közszolgálati rádiónak adott interjúban Weber határozottan kijelentette: nem fogják kizárni a Fideszt az Európai Néppártból. Ezen persze nincs is mit csodálkozni, hiszen fél évvel ez európai parlamenti választások előtt az EPP-nek egységet kell mutatnia, ha jól akar szerepelni, hiszen egy esetleges szakadás tovább gyengítené a párt pozícióját.

A Néppárt kongresszusán Orbán Viktor is beszédet mondott, amelyben arról beszélt, hogy Európa vagy a nemzetek Európája lesz, vagy nem lesz. Európát szerinte mindig az erős nemzetek tették sikeressé:

“nincs erős Európa sikeres nemzetek nélkül”.

Kifejtette: a szocialisták, a liberálisok és a zöldek egy gyökereit és szellemi, lelki identitását vesztett Európát akarnak. Azt is mondta: “mi az EPP, a győztesek pártja vagyunk”, a győzelem “része a DNS-ünknek”. Azt is mondta, vissza kell térni a szellemi gyökereikhez és meg kell hirdetni “a kereszténydemokrácia reneszánszát”.

Borítókép: Manfred Weber (k) az Európai Néppárt kongresszusa előtt Helsinkiben. MTI/Koszticsák Szilárd