Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Már 29 biztos és megbízott dolgozik az Orbán-kormány körül, ebből 3 is Lázár János

Már 29 biztos és megbízott dolgozik az Orbán-kormány körül, ebből 3 is Lázár János

Fél évvel a negyedik Orbán-kormány megalakulása után lassan mindennek meglesz a felelőse: sorra nevezik ki a kormánybiztosokat, miniszterelnöki megbízottakat, illetve biztosokat. A listán most 29-en vannak, de az álláshalmozó Lázár János exminiszter ebből például egymaga három.

Orbán válláról veszik le a terhet

A közvetlenül a miniszterelnök feladatkörébe tartozó, kiemelt jelentőséggel bíró feladatok ellátására nevezi ki Orbán Viktor a miniszterelnöki biztosokat és a miniszterelnöki megbízottakat. Nagy különbség nincs a kettő között: mindkét kategóriában találunk egészen konkrét ügyekért – akár fejlesztésekért, beruházásokért – felelős pozíciót éppúgy, mint konkrétan nem szabályzott, általános témájú tanácsadói posztot.

Orbán Viktor – sok terhet levesznek a válláról Forrás: Facebook

Ugyan 2016-ban a kormány levezényelt egy komplett bürokrácia-csökkentő programot, sőt éppen nemrég jelentették be a még idén karácsony előtt végrehajtani tervezett következőt, ez egyelőre nem látszik a miniszterelnök tanácsadóinak létszámán. A miniszterelnöki megbízottak és biztosok száma 12 volt 2014 végén, tavaly decemberben már 23, és most sincsenek sokkal kevesebben, 17-en:

Miniszterelnöki biztosból most 6 van, miniszterelnöki megbízottból 11. Előbbiek – a kinevezési határozatuk szerint – többségében kapnak díjazást, méghozzá államtitkári alapfizetést, havi bruttó 997 ezer 200 forintot. A megbízottak fizetése viszont nem ismert, kinevezési határozatukban nincs erre utalás. Ám eddig az volt a gyakorlat, hogy ők is államtitkári pénzt kaptak, volt, aki pár százezerrel kevesebbet, vagy éppen többet.

Régi motorosok és új kiesők

Új miniszterelnöki biztos a volt miniszter, Lázár János, aki a nemdohányzók védelméért felel. A politikus e munkakörében viszonylag gyorsan azzal az ambiciózus tervvel állt elő, hogy teljesen betiltaná a dohányzást a 2020 után születetteknek. A Zoom.hu kielemezte az ötletet, és arra jutott, hogy Lázár dohányzást betiltó terve inkább blöff, mint leszokást segítő csodaszer. A kedvezőtlen fogadtatás ellenére a biztos elszánt.

Vannak régi nevek is a listán, ciklusokon átívelő feladattal, és vannak látványos “kiesők” is. Előbbi kategóriába tartozik például Tessely Zoltán vagy Héjj Dávid miniszterelnöki biztos – utóbbi a Századvég politikai elemzőjéből lett állami hivatalnok: 2010-ben az akkor Fidesz-frakcióvezető Lázár János kabinetfőnökévé szegődött, majd 2012-ben már stábvezető volt a Lázár vezette Miniszterelnökségen.

A miniszterelnöki megbízottak között szintén “régi motoros” Bakondi György. A volt határőr, az UD Zrt. egykori ügyvédje, valamint mindegyik Orbán-kormány alatt a katasztrófavédelem irányítója már jó ideje Orbán belbiztonsági főtanácsadójaként haknizza végig a kormánypárti médiát a migránsveszéllyel riogatva.

Bakondi György és Orbán Viktor MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Régi a munkakapcsolata Orbánnak Hegedűs Zsuzsával is, akiről az utóbbi időben nem sokat hallani, korábbról viszont emlékezetes maradt akciója, amikor a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány vezetőjeként

az állami Audiból kiszállva csibéket és malacokat osztott hátrányos helyzetű családoknak.

A listán több olyan személyt is találni, akik már 1998-2002 között is tanácsaikkal segítették a miniszterelnököt. Közéjük tartozik például az első Orbán-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal politikai elemző főosztályát vezető Tellér Gyula vagy éppen Félegyházy-Megyesy Jenő József volt denveri tiszteletbeli konzul. Biztosként régóta a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetését végzi Klinghammer István is, aki 2000-2006 között az ELTE rektora volt, majd a második Orbán-kormány idején egy ideig felsőoktatási államtitkár.

Farkas Flórián már nem ad több tanácsot a miniszterelnöknek MTI Fotó: Illyés Tibor

A kiesők kategóriájából pedig kiemelhetnénk Deutsch Tamást, aki már nem internetügyi biztos, vagy éppen Farkas Flóriánt, aki fideszes képviselősége mellett hosszú idő után most már nem felel a romák felzárkóztatásáért, mivel ezt a munkát Orbán a távozó emberügyi miniszterre, Balog Zoltánra bízta.

A 12 kormánybiztosból 2 Lázár

Lázár János miniszterként rendkívüli teherbírásáról volt ismert, de a kabinetből kikerülve sem veti meg a munkát, sőt igazi álláshalmozó: dohányzásellenes miniszterelnöki megbízotti pozíciója mellett (ezért a feladatért nem kap fizetést) két kormánybiztosi feladatot is ellát: a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság állami feladatait koordinálja (nem tudni, kap-e érte pénzt), továbbá felel a Hódmezővásárhely-Szeged tram-train mintaprojektért és a Szeged-Szabadka-Baja vonal kialakításáért (utóbbiért díjazás nélkül).

Arnold Schwarzeneggerrel szelfizik Vajna és Orbán Forrás: Vajna Tímea Instagram

A kormánybiztosok is főszabályként államtitkári díjazást, vagyis havi bruttó 997 ezer 200 forintot kapnak munkájukért. Kivéve azoknál, akik díjazás nélkül, ingyen látják el feladatukat. Ilyen például Andrew (Andy) G. Vajna, aki továbbra is filmügyi kormánybiztos.

Vajnának aligha hiányzik az évi néhány milliós fizetés, miután kaszinói csak tavaly 7,3 milliárdos nyereséget termeltek.

Fürjes Balázs az új kormány mellett is maradt a kiemelt budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztos, ahogy Révész Máriusz is tovább foglalkozhat az “aktív Magyarországgal”, a kerékpározás és a túrázás népszerűsítésével (Fürjes és Révész kap ezért pénzt).

Több volt kormánytag is kormánybiztosi megbízással vigasztalódhat a negyedik Orbán-kabinet alatt: Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter most a Kárpát-medencei gazdaságélénkítésért és turisztikai fejlesztésekért felel, míg Simicskó István korábbi honvédelmi miniszter “a hazafias és honvédelmi nevelésért”. Külön kormánybiztosa van az Árpád-ház Programnak és a Modern Települések Fejlesztési Programjának is.

Új kormánybiztos Maróth Gáspár, aki a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizációért felel. Az ő személye azért érdekes, mert Orbán Viktor egykori tanácsadója állami cégvezetőből lépett elő hadfelszerelési kormánybiztossá, miközben milliárdos kartellgyanú érintettje – ebben az ügyben a GVH már két éve vizsgálódik. Minderről itt írtunk bővebben:

Védelmi beszerzésekért felel a milliárdos kartellgyanúba keveredett kormánybiztos

Karrierjét úgy tűnik, éppúgy nem hátráltatta a magánvállalkozása mögött fellelt, a Fidesz által amúgy elítélt offshore-háttér, mint ahogyan az sem: cége kartellgyanúba keveredett egy több tízmilliárd forintos uniós támogatású egészségügyi eszközpark-fejlesztési projektnél.

Szijjártó Péter volt a 3 in 1

Még Lázár Jánost is lepipálta az előző ciklus vége felé Szijjártó Péter, aki tavaly ilyenkor külgazdasági és külügyminiszteri kormánytagsága mellett három kormánybiztos munkáját is elvégezte egyszerre: ő volt a magyar-kínai és a magyar-orosz kétoldalú kapcsolatokért felelős biztos, továbbá Magyarország V4 elnökségének lebonyolításáért is ő felelt. Most már “csak” miniszter.

Bajnainak csak négy biztosa volt

Az Orbán-kormány gyakran hivatkozik a takarékos állam szlogenre, és legalább ilyen gyakran „elmúltnyolcévezik”. Nézzük, mennyi kormánybiztosa volt az „elmúltnyolcév” szocialista-liberális kormányai közül az utolsónak:

a mostani, tucatnyi kormánybiztossal szemben Bajnai kabinetjében 2009-ben csupán négy ilyen poszt létezett.

Még Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején is kevesebb volt a kormánybiztos, mint most, pedig Gyurcsány kormányaiban tízen dolgoztak ebben a pozícióban. Az első Orbán-kormány idején kilenc, a Horn-, és az Antall-kormányban pedig hét-hét. Több kormánybiztos nem érte el a célját: nem rendeztünk világkiállítást 1996-ban, és nem oldottuk meg a Nagymarosi Vízlépcső ügyét sem.

A legviccesebb megbízatás a most Orbán belbiztonsági főtanácsadójaként dolgozó Bakondié lehetett, aki egy ideig „a téli felkészülésért” felelt kormánybiztosként. Szabó Zsolt a Horn-kormány idején a borsodi acélipar reorganizációját vállalta, de arra jutott: a veszteséges kohászat nem tartható fenn. Mojzes Imre pedig az ezredfordulón, az Orbán-kormány alatt évszámkezelési kormánybiztos volt.

Borítókép: illusztráció / Forrás: giphy.com