Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Látni fogja a kormány, ki, mikor, hol és kivel wellneszezik a szállodákban

Látni fogja a kormány, ki, mikor, hol és kivel wellneszezik a szállodákban

A jövőben minden szállodának egy központi adattárba kellene feltöltenie a náluk szállást foglalók adatait. A rendszerhez az adóhatóság mellett a rendőrség és az idegenrendészet is hozzáférhetne.

A kormány tervei szerint jövő januártól kezdi meg működését a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, amely látszólag az idegenforgalmi cégek, szállodák adminisztratív terheit hivatott csökkenteni, ám emellett idegenrendészeti célokat is szolgál. A parlament elé terjesztett törvényjavaslat szerint bár a szállásadó cégeknek jelenleg is kell statisztikai adatokat küldeniük a KSH, illetve az önkormányzati adóhatóságok számára, ám az adatszolgáltatás ma papíralapon történik, a közeljövőben azonban ez megváltozna – derül ki a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti előterjesztéséből.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ majdani üzemeltetőjét a kormány jelöli ki a jogszabálytervezet szerint – bár nem lenne nagy meglepetés, ha ez a szervezet a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) lenne, amely már fél évvel ezelőtt hírt adott a rendszer indulásáról. A jövőben a szálláshely-szolgáltatóknak az ügynökség által biztosított szoftvereket kell használniuk, a törvény által előírt adatokat pedig egy meg nem nevezett tárhelyre kell feltölteniük. A rendszer hivatalos tesztüzeme már 2019 januárjában elindul, a kötelező csatlakozásról a kormány dönt.

Figyelnek a lehetséges bevándorlókra

Az adatokat azonban nem csak statisztikai célokra használják, pedig az ötlet felvetésekor még ennek előnyeivel kampányolt az MTÜ. A szoftver bevezetésével az MTÜ minden Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakáról naprakész statisztikai és forgalmi adatokkal rendelkezik majd, a vállalkozások adminisztrációs terhei csökkennek és az ágazat fehérítéséhez is hozzájárul – ígérték.

Csakhogy a most beterjesztett törvényjavaslat kitér a szálláshely-adatok idegenrendészeti és rendőrségi felhasználására is .

Az indoklás szerint a vendégek regisztrációjának a célja, hogy ha a szálláshely-szolgáltató a vendégével szemben polgári jogvitába keveredne, vagy ha kártérítési igényt kívánna vele szemben érvényesíteni, akkor a szálláshely-szolgáltatást igénybe vevőnek a pontos adatai rendelkezésre álljanak – bár könnyen belátható, ehhez semmi szükség nincs központi nyilvántartásra.

Vendég jelentkezik be egy budapesti szálloda recepcióján MTI Fotó: Beliczay László (Illusztráció)

A Miniszterelnöki Kabinetiroda előterjesztése mintegy mellékesen említi meg, hogy

az adatok rögzítése idegenrendészeti célokból is indokolt,

így kiváltják a most is létező „idegenrendészeti vendégkönny intézményét”. A rendőrség jövőben szabadon kereshet az így létrehozott adatbázisban, igaz hivatalosan ki kell kérnie az adatokat a szállásadótól. A törvényjavaslat szerint a rendszerben tárolnák a szállást igénybe vevő valamennyi (!) ügyfél nevét, születési idejét és úti okmányának adatait, valamint a tervezett tartózkodás idejét. A szállodákba való bejelentkezéskor jelenleg is ezen adatokat kérik a szolgáltatók, a változás csupán annyi, hogy ezt egy központi tárhelyen is rögzítik.

Fehéredés jöhet az idegenforgalomban

A rendszer adatainak egyik felhasználója az MTÜ lesz, amely az így szerzett adatokból készíti el a jelentéseket a kormány számára az ágazat működéséről, sőt ezeket az adatokat használják fel prognózisok készítésére, a majdani (állami) turisztikai beruházások megtervezéséhez. A rendszer egyértelmű előnye, hogy a szálláshelyek adatszolgáltatását a KSH felé automatizálni lehet, így a szállodák nem közvetlenül a statisztikai hivatalnak jelentenek, hanem a rendszerbe töltik fel az adatokat – és azokat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ továbbítja. A rendszerhez az önkormányzatok is hozzáférnek, hogy így ellenőrizhessék a területükön működő szállodák idegenforgalmi adóbevallásait, de értelemszerűen a NAV is beletekinthet.

Forrás: Pexels

Az idegenrendészeti szál mellett van egy gazdasági szál is – ugyanis ezen adatok összefuttatásával az MTÜ valóban olyan stratégiai adatokhoz fér hozzá, amelyek alkalmasak hosszabb távú célok kialakítására. Addig amíg a rendszerben tárolt személyes adatokhoz csak az állami szervek férnek hozzá, nem torzítja a versenyt, ám ha rendszer adatait illegális úton adatbázis építésére használják, akkor alkalmas lehet egyes szállodák elnéptelenítéséhez, míg más egységek felfuttatásához.

A borítókép illusztráció. Forrás: Pexels