Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

IDEA Intézet: Már a kutyapárt is előzi az LMP-t

IDEA Intézet: Már a kutyapárt is előzi az LMP-t

A parlament jelenlegi, hét önálló frakciójából csak öt jutna be a törvényhozásba, ha most megismételnék a parlamenti választást, vagyis két párt önállóan nem éri el a parlamentbe jutási küszöböt, az 5 százalékot – állapítja meg az IDEA intézet friss kutatása.

Az IDEA a két, most kieső párt közé sorolja az LMP-t és a Párbeszédet, bár utóbbi az áprilisi választáson sem önállóan mérette meg magát, hanem közös listán indult az MSZP-vel, így kettejüknek közösen kellett elérni a listával 10 százalékot. Ugyanez volt a kormánypárti szövetséggel, a külön frakciójú Fidesszel és KDNP-vel.

Az IDEA Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásának eredménye Forrás: IDEA Intézet

A felmérés alapján a Fidesz-KDNP-vel a teljes lakosság 37 százaléka szimpatizál, a Jobbikkal 11 százalék, míg az áprilisi választáson a jelöltjeiket koordináló MSZP és DK tábora 5-5 százalékos. Az LMP 2, a Párbeszéd 1 százalékon áll, akárcsak a Mi Hazánk Mozgalom és a Momentum. A Kétfarkú Kutyapárt 3 százalékon.

A biztos szavazó pártválasztók körében 55 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re, a Jobbikra 18 százalék. Ebben a körben 8 százalék az MSZP-t, 7 százalék a DK-t, 3 százalék az LMP támogatottsága. A Párbeszédre és a Mi Hazánkra 1-1, a Momentumra 2, míg a kutyapárt listájára a biztos szavazók 4 százaléka voksolna.

Kicsit más eredményre jutott szintén friss, minap közzétett elemzésében a Medián. A Zoom.hu is írt róla, hogy ez alapján a teljes népesség körében a 3 százalékos Momentum előzi a 2 százalékon álló LMP-t, míg a DK 5, az MSZP pedig 6 százalékon áll. A Medián viszont csak 1 százalékra mérte ebben a kutyapártot.

Borítókép: Illusztráció / MTI Fotó: Beliczay László