Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Így reagált az OLAF arra, hogy itthon nem találtak bűncselekményt az Elios-ügyben

Így reagált az OLAF arra, hogy itthon nem találtak bűncselekményt az Elios-ügyben

„Az OLAF-vizsgálat kiderítette, hogy nem csak súlyos szabálytalanságok voltak a projektek nagy részében, de bizonyítékok vannak érdekütközésre is” – hangsúlyozta az ATV-nek az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF, amikor kommentárt kértek tőlük arra, hogy a magyar rendőrség szerint nem történt bűncselekmény.

Reagálásában az OLAF azt is írta: semmit nem von le az OLAF megállapításaiból az, hogy Magyarországon megszüntették a nyomozást Elios-ügyben. Hozzátették: az Európai Bizottság nyomon követi az ügyben tett ajánlásokat.

Közvilágítási beruházásoknál tárt fel szabálytalkanságot az OLAF MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A Zoom.hu is írt arról, hogy a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette az Elios Innovatív Zrt.-vel szembeni nyomozást. Az OLAF ajánlásai alapján a Nemzeti Nyomozó Iroda kezdett eljáérást, végül arra jutottak, hogy az OLAF-jelentést a „minden részletre kiterjedő nyomozás nem támasztotta alá”.

A rendőrségi határozatra már reagált az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának elnöke is, és meglepőnek nevezte a döntést. Ingeborg Grässle szerint az OLAF-jelentés “meggyőző bizonyítékokat” tartalmazott ugyanis a szabálytalanságokra.

Mint ismert, az OLAF-jelentés a költségvetési csalás gyanúját vetette fel az Elios Innovatív Zrt. közbeszerzési tarolásának hátterét vizsgáló, a 2009 és 2014 között kiírt uniós finanszírozású közvilágítási pályázatokról szóló jelentésében. Az OLAF komoly szabálytalanságokat talált az Elios által elnyert 35 projektje kapcsán.

Ezért az OLAF több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolta. A csalás elleni hivatal egész hálózatot, az Elios Innovatívval tulajdonosi vagy személyi szálakon összekapcsolható cégeket és tanácsadókat azonosított. Az Elios akkoriban Orbán Viktor veje, Tiborcz István érdekeltsége volt.

Borítókép: Orbán Viktor és Tiborcz István / Forrás: orbán Viktor Facebook oldala