Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hat éve nem láttunk ilyen árakat

Hat éve nem láttunk ilyen árakat

Októberben a fogyasztói árak átlagosan 3,8 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a járműüzemanyagok és a dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben.

Közel hat éves csúcsra emelkedett októberben az áremelkedés üteme. A KSH mérése szerint 2018 októberében 3,8 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban, ami meghaladja az elemzői várakozásokat – igaz csak 0,1 százalékponttal. Az MNB nem aggódik az inflációs nyomás miatt, a következő hónapokban a az áremelkedés ütemének csökkenésre számítanak. A jegybanki elemzők nem is a fogyasztói, hanem a váratlan árváltozásoktól megtisztított maginflációt figyelik – igaz októberben már ez a mutató is 2,6 százalékon állt, de lényegesen alacsonyabb, mint a 3,8 százalékos fogyasztó árdrágulás.

A KSH mai jelentése szerint az elmúlt 12 hónap alatt, 2017. októberhez viszonyítva:

  • Az élelmiszerek ára 4,6 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 20,5, a liszté 7,6, a kenyéré 5,5 százalékkal magasabb, a cukoré 20,2 százalékkal alacsonyabb lett. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 5,1 százalékkal nőtt, ezen belül a dohányáruké 7,3 százalékkal. A háztartási energia 1,3 százalékkal drágult, ezen belül a palackos gáz 12,7, a tűzifa 9,5 százalékkal. A járműüzemanyagokért 16,2 százalékkal kellett többet fizetni.

Ugyanakkor egy hónap alatt:

  • A fogyasztói árak átlagosan 0,5 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,5 százalékkal emelkedett, ezen belül a liszt 2,0, az idényáras élelmiszerek 1,9, a kenyér, valamint a sajt 1,8–1,8, a tojás 0,7 százalékkal drágult, miközben a cukor 1,1, a sertéshús 0,8 százalékkal olcsóbb lett. A szezonváltás következtében a ruházkodási cikkek 2,2 százalékkal többe kerültek. A szeszes italok, dohányáruk ára 1,1 százalékkal nőtt, meghatározóan a dohánytermékek jövedéki adóemelése miatt. A háztartási energia 0,3 százalékkal drágult, ezen belül a palackos gáz 3,0, a tűzifa 1,4 százalékkal. A járműüzemanyagokért 1,1 százalékkal kellett többet fizetni.

Nyitókép: Pixabay