Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Élet a pittsburghi támadás után: „A gyűlölet- és félelemkeltés többé már nem tabu”

Élet a pittsburghi támadás után: „A gyűlölet- és félelemkeltés többé már nem tabu”

Az amerikai HIAS (Hebrew Immigrant Aid Society/Bevándorlókat Segítő Zsidó Szervezet) az egyik legjelentősebb menekülteket támogató intézmény az Egyesült Államokban, amely egyebek közt muszlim és latino menekültek elhelyezésével foglalkozik. A pittsburghi zsinagógában tizenegy embert megölő Robert Bowers a Gab nevű – főként szélsőjobboldali felhasználók körében népszerű – médiaplatformon utolsó posztjában róluk beszélt, amikor azt írta: „szeretnének megszállókat az országba hozni, akik megölik a népünket”, amit „nem nézhet tétlenül”, ezért cselekedni fog.

Bowers a bejegyzés megírása után egy félautomata fegyverrel betört az Élet Fája Zsinagógába, ahol éppen egy kisgyermek névadó ünnepsége zajlott és tüzet nyitott.

A történtektől és a gyűlöletbeszédről Mark Hetfield, a HIAS elnöke adott exkluzív interjút a Zoom.hu-nak.

Forrás: HIAS

A támadás során nyilvánvalóvá vált, hogy néhányan teljesen félreértelmezik, mivel is foglalkozik az önök szervezete. Mi valójában a HIAS legfőbb küldetése?
A HIAS-t 1881-ben alapították, elsősorban azért, hogy a Kelet-Európában és az Oroszországban élő zsidó üldözötteknek segítsenek – így mi vagyunk a legrégebbi ilyen jellegű szervezet. Eleinte még azért segítettük a menekülteket, mert [ők] zsidók voltak, ám ma már azért segítünk az embereken, mert [mi] zsidók vagyunk. Napjainkban a fő tevékenységünk, hogy jogi képviseletet biztosítunk az Egyesült Államokba érkező menekülteknek, hogy garantáltan megkapják a törvény szerinti jogos védelmet. Ezen kívül együttműködünk az amerikai kormánnyal olyan szervezetekkel karöltve, mint a Jewish Family vagy a Community Services of Pittsburgh, és mindent megteszünk azért, hogy minél hamarabb új otthonuk és munkájuk legyen, amely az önellátáshoz elengedhetetlen. Az Egyesült Államok határain kívül pedig a jogaikat védjük azokban az országokban, ahol először menedékjogot kaptak.
Robert Bowers a HIAS-t okolta azért, mert „megszállókat hoznak” az országba. Mennyire gyakori az elmúlt években, hogy ilyesmivel vádolják önöket?
Egyre gyakoribb. Rengetegen vannak persze azok is, akik támogatnak minket és a céljainkat, de sajnos azok is sokan vannak, akik bírálattal fordulnak felénk, főként a rasszista, fehér felsőbbrendűséget és gyűlöletkeltést propagáló oldalakon. Az elmúlt három évben legalább annyi bírálót szereztünk, mint támogatót.
Máskor is érte önöket támadás a pittsburghi tragédián kívül?
Október 27-ig legfeljebb online.
Milyen hatással voltak a zsinagógában történtek a HIAS-ra?
Tisztában vagyunk azzal, hogy a terrortámadás után már semmi sem lesz nálunk ugyanolyan, mint eddig. Egyelőre próbálunk rájönni, hogyan is változnak majd a dolgok. De egy biztos: a menekültek felé való elkötelezettségünk erősebb és fontosabb lett számunkra, mint valaha – dupla energiát fektetünk a küldetésünkbe a zsidó gyülekezettel együtt. Soha ennyien nem támogattak minket, mint most – zsidókat és nem zsidókat is beleértve. Amire most külön figyelmet kell fordítanunk, hogy észrevegyük a gyűlöletbeszédet, a gyűlölködő oldalakat, amelyek a zsidókat és a menekülteket támadják. Ezek ellen pedig fel kell lépnünk, hiszen az említett terrorista is már hosszú ideje posztolt hasonló tartalmú üzeneteket, mégsem figyelt fel rá senki. Ez különösen fontos, hiszen a gyűlöletbeszéd gyűlölettel teli tettekhez vezet.

Hogyan segítik most azokat, akik Guatemalából, Salvadorból és Hondurasból indultak el az Egyesült Államok határa felé? Mekkora az esélyük a karavánban vándorlóknak arra, hogy valóban kapnak majd menekültstátuszt?
Azok, akik Közép-Amerikából érkeznek, több dolog miatt is menekülhetnek, néhányan a mélyszegénység, míg mások a bűnbandák és a nemi erőszak elől. Nekünk annyi a feladatunk, hogy biztosítsuk a menedékkérők számára a fair elbírálást, hogy azok, akiknek valóban védelemre van szükségük, megkapják azt.
Ezekre az emberekre, akik a karavánban utaznak, Donald Trump az invázió szót használta. Mit gondol erről a kifejezésről?
Ez gyűlöletbeszéd. Ezt a fajta kommunikációt nem tűrhetjük el, különösen az Egyesült Államok elnökétől nem.
Egy a CNN-nek adott interjúban azt mondta, „nyitott szemmel kell járunk, ami a gyűlöletet illeti”. Hogyan tegyük ezt?
Tudja, én még a ’60-as években születtem. Martin Luther King Jr.-t éppen az előtt gyilkolták meg, hogy kétéves lettem. Ez az esemény érezhetően hatással volt az országra. Az életem nagy részében a gyűlölet el volt rejtve az emberek elől, napjainkban viszont újra a nyilvánosság előtt zajlik. A gyűlölet- és félelemkeltés többé már nem tabu. Eleinte megpróbáltuk ignorálni és a másik irányba fordítani a fejünket, de ezt többé már nem tehetjük meg. Fel kell vennünk vele a harcot és a gyökerénél fogva kell elpusztítanunk. Ez mindannyiunk feladata.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

This past weekend was unlike any other for the American Jewish community. The mass shooting that killed 11 people at the Tree of Life synagogue in Pittsburgh on October 27 was the deadliest attack on Jews in U.S. history. HIAS was thrust into the national spotlight with a stunning and disturbing connection to the accused perpetrator, Robert Bowers. Shortly before the massacre at the Tree of Life synagogue, Bowers’ hate was posted for all to see on social media: “HIAS likes to bring invaders in that kill our people,” he wrote. “I can’t sit by and watch my people get slaughtered. Screw your optics, I’m going in.” The emotions surrounding the shooting are still raw and it’s too early to tell how deep the wounds of this tragedy will run. American Jews may feel the freedom they enjoyed in this country is at a crossroads. Synagogues across the country are increasing security but are resolute in maintaining a safe space for all to be welcomed. Communities across the country have come together over the last few days for vigils and prayer. The outpouring of grief and support, both heartbreaking and heartwarming, continues as people search for a way to make sense of the violence, deal with anger, and seek solace. Melanie Nezer, HIAS’ Senior Vice President for Public Affairs, said: “We’ll get through this, but there’s no denying that this is a devastating moment. But I don’t think it lessens our resolve. If anything, it makes us feel more strongly that we need to stand up for what’s right.” Read more about community events across the country and more of our initial reactions to the tragedy on www.hias.org/blog #solidarity #UnitedAgainstHate #interfaith #RefugeesWelcome #pittsburgh #pittsburghsynagogue #pittsburghsynagogueshooting #jewsforrefugees

HIASrefugees (@hiasrefugees) által megosztott bejegyzés,

Borítókép forrása: MTI/AP/Gene J. Puskar