Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Biztos, hogy Argentínában lesz a Putyin-Trump csúcs

Biztos, hogy Argentínában lesz a Putyin-Trump csúcs

Mind Moszkva, mind Washington nyilvánosan megerősítette, hogy az argentínai G20-csúcson lesz kétoldalú találkozó Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök között – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. A G-20-ak november 30-án és december 1-jén tanácskoznak majd Buenos Airesben.

Korábban felmerült, hogy Putyin és Trump vasárnap, az első világháború lezárásának 100. évfordulóján Párizsban tartandó megemlékezések alkalmából ül tárgyalóasztalhoz, de a két vezető – állítólag Emmanuel Macron francia elnök kérésére – ott csak rövid időre találkozik majd egymással.

A két nagyhatalom vezetőjének találkozója azért különösen fontos, mert Donald Trump amerikai elnök – egyelőre nem hivatalos formában – bejelentette, hogy Washington fel akarja mondani az 1987-es, szárazföldi telepítésű közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló egyezményüket.

A két ország közötti viszony amiatt is felszült, hogy London és Washington Oroszországot vádolja azzal, hogy Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát orosz katonai idegméreggel mérgezték meg. Moszkva tagadja, hogy köze lenne mindehhez, Washington viszont büntetőszankciókkal sújtja.

(MTI)

Borítókép: Donald Trump és Vlagyimir Putyin / MTI/EPApool/Szputnyik/Kreml/Alekszej Nyikolszkij