Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A kőbányai szegény legény, akiről Chuck Berry azt hitte, hogy néger

A kőbányai szegény legény, akiről Chuck Berry azt hitte, hogy néger

Deák „Bill” Gyula nagyon mélyről jött, és ha ez nem így történik, akkor nem ő lenne a magyar blues királya. Ma ünnepli 70. születésnapját.

Hát persze, hogy az István, a király táltosaként hallottam először. És hát persze, hogy nem tudtam kiénekelni, amit kiénekelt, de azért üvöltöttem, mint az állat. De azért messze nem innen indult a mi Bill kapitányunk története, úgyhogy menjünk végig szépen az ő életén.

Kőbányán született, 1948. november 8-án, nyilván ekkor még nem Billnek hívták, csak Deák Gyulának. Apja vasöntő volt, anyja a dohánybeváltóban dolgozott, és annyira szegények voltak, hogy hatan laktak egy ötször ötméteres szobában. Lavórban fürödtek, a vécé a többi lakóval közös volt, a ház egyik folyosójáig kellett elmenni, hogy elvégezhessék dolgukat.

Bármilyen meglepő, a kis Bill, aki ekkor még mindig csak Gyula volt, focistának készült, egyszerűen azért, mert a kőbányai nyomorból az tűnt egyetlen kiugrási lehetőségnek. És nem volt elég a család nehéz sorsa, tizenegy éves korában tályog alakult ki a bal lábában, operálni kellett, de a sebész orvosi műhibát vétett, átvágott egy főütőeret. Ennek lett az a következménye, hogy az ország már fél lábon állva, mankóra támaszkodva ismerte meg.

Deák Bill Gyula a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpadon 2018. augusztus 15-én / Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Hogy le kellett mondania a fociról, hogy levágták a lábát és a tudat, hogy egyetlen lábbal kell leélnie az életet, annyira megviselte a gyerek Bill kapitányt, hogy öngyilkos akart lenni, és az öngyilkossági kísérletig el is jutott. A depresszióból aztán a beat zene húzta ki, annyira megragadta a zene, hogy elkezdett énekelni.

Műlábbal tolta a talicskát a vasöntödében, dolgozott teherportán, közben pedig a kőbányai Sztár együttesben énekelt, ami idén szintén évfordulós esemény, ugyanis mindez 1968-ban történt, 50 évvel ezelőtt. Később aztán tagja volt a Napsugár, a Wanderers és a Loyd együtteseknek is, rendszeresen vendégeskedett a P. Mobilban és a Miniben is, miközben Ray Charles lett a példaképe.

István a Király – Áldozatunk fogadjátok

Deák Bill Gyula(Táltos) – Áldozatunk fogadjátok

A népszerűség megszerzésében végül az a városrész is segített, ahol született, ugyanis a szintén kőbányai Póka Egon basszusgitáros hívta meg a Hobo Blues Bandbe. Bill kapitány egészen 1979 nyaráig állandó vendégként lépett fel velük, aztán állandó tagja is lett a zenekarnak. Hobo fordításai, saját számai Bill hangján szóltak igazán.

A népszerűségük csúcsán pedig a HBB lett a főszereplője Szomjas György Kopaszkutya című filmjének, amiben a kitalált, sikerein már túljutott Colorado együttes a Főnök (Schuster Lóránt alakításában) ötletétől vezérelve átalakul és „lemegy kutyába”, majd szinte pillanatok alatt a csöves generáció legsikeresebb együttesévé válik Kopaszkutya néven. A HBB aztán évekig küzdött azzal, hogy a közönség a „kopaszkutyaságot” követelte tőlük. A fim zenéjét tartalmazó lemezt viszont betiltották, a zenei anyag csak 1993-ban láthatott napvilágot.

Deák Bill Gyula / Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Bill kapitány egészen 1985-ig volt a zenekar énekese, így Hobo még vele vette fel a Vadászat című dupla korongot, amit máig az egyik legjobb magyar konceptuális rocklemeznek tartanak, és amit 1984-ben a telt házas BS-ben mutattak be. Ugyanebben az évben jelent meg első önálló albuma, a Rossz vér.

A HBB után Bill kapitány megalapította a Bill és Boxot, de ez nem nagyon futott, ezért átnyergelt a Kormoránhoz, onnan pedig azért jött el, mert végre meglett az igazi saját: 1987-ben alakult a Deák Bill Blues Band, ami azóta is működik. Egyszer Chuck Berry budapesti koncertje előtt léptek fel, és Berry azt hitte, hogy egy fekete énekes van a színpadon, nem akarta elhinni, amikor meglátta, hogy Bill kapitány fehér.

Deák Bill Gyula – Rossz vér (Rossz vér)

 

Hogy az István, a király rockoperában Torda, a táltos szerepében volt az egyik legnagyobb formában, azt mindenki tudja, elénekelni már kevesebben. Ami viszont egészen vicces, az az, hogy Bill kapitány írta az egyik legnagyobb mulatós slágert, a Hosszú fekete haj című nótát, Bangó Margit vitte sikerre, s most Kubában akarják feldolgozni.

Bill kapitány 2012-ben szívinfarktust kapott, de jól van, annyira, hogy pénteken (november 9-n) jubileumi nagykoncertet ad a Budapest Sportarénában.

A hetvenéves zenész szerint a blues életérzés, s aki nem kap ennyi pofont az élettől és sohasem nélkülözött, az nem tudhatja, mi a blues. Isten éltesse!

Kiemelt kép: Deák Bill Gyula Torda szerepében az István, a király című rockopera előadásán a városligeti Királydombon 2015. augusztus 18-án / Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI