Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Bitcoin-guru szerint a centralizáció veszélyes dolog

A Bitcoin-guru szerint a centralizáció veszélyes dolog

Nick Szabo szerint – a többek között – a Bitcoin mögött álló blokklánc technológia a politikai túlkapások visszavágására is alkalmas lesz, hiszen nem kell hozzá emberi beavatkozás és bizalom sem.

A centralizáció egy veszélyes dolog. Ehhez az állításához Lenin és Oroszország képét mellékelte Nick Szabo, az okos szerződések kidolgozásának egyik amerikai úttörője a Blockchain Budapest B-Day 2.0 csütörtöki konferenciáján. (Az amerikai kriptográfust számos netes csoportban a Satoshi Nakamoto álnév mögötti személyként azonosítják. Utóbbit a Bitcoin 2009 év elejei elindítójaként tartják számon.) Ez – mondta a szakember – a számítógépes hálózatokra nem kevésbé igaz. A decentralizáció sokkal hatékonyabb és biztonságosabb, ha azt a számítógép végzi. Ebből a szempontból a blokklánc már egy újabb lépcső,

miután a tranzakciók biztosításához nem kell emberi beavatkozás, sőt még bizalomra sincs szükség, az ügyletek végigfutásával kapcsolatban.

A blokklánc ráadásul abban nagyban különbözik a korábbi – Bitcoin előtti – eljárásoktól, hogy visszamenőleg nem változtatható meg, és nem is hamisítható.

Függetlenség, függetlenség, függetlenség

A Bitcoin és más kriptovaluták azt az előnyt hordozzák magukban, hogy függetlenek a pénzügyi rendszerektől, a politikai változásoktól és a politikai csomópontoktól. Ugyanakkor a kriptovalutákra kicsit ferde szemmel nézők, éppen ezeket a pontokat találják meg bírálatként. Egyértelmű azonban – mondta Szabo -, hogy ennek köszönhetően védelmet nyújtanak a politikai vagy a gazdasági bizonytalanság idején.

Furcsa megközelítéssel élt a blokklánc, a Bitcion-lánc hatalmas erőforrás- és energiaigényét illetően is. Ezt az elképesztő áramigényt manapság sokan a rendszer súlyos negatívumaként emlegetik. Nick Szabo szerint azonban ez a biztonságot erősíti, ennek köszönhetően ugyanis szinte lehetetlen a hatalmat átvenni a hálózat fölött. Nick Szabó úgy vélte, a politikai visszaélésekkel, kirekesztésekkel szemben érdemi védelmet adhat a blokklánc, sőt azok azok elburjánzását is nagyon komolyan korlátozhatja éppen a technológia természetét illetően.