Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Trump kétpárti együttműködést szorgalmazott, majd kiakadt a CNN riporterére

Trump kétpárti együttműködést szorgalmazott, majd kiakadt a CNN riporterére

A republikánusok szenátusban elért győzelmeit hangsúlyozta és jövőbeni kétpárti együttműködést szorgalmazott Donald Trump amerikai elnök szerdán, az előző napi félidős választásokat követő első sajtóértekezletén a washingtoni Fehér Házban.

A republikánus párti Trump igyekezett kisebbíteni pártja képviselőházi veszteségeit, hangsúlyozva, hogy évtizedek óta a legnehezebb helyzetben volt a Republikánus Párt, hiszen nagyon sokan most vonultak vissza a politikától.

Utalt arra is, hogy az ellenzéki demokraták győzelmét segítették a nagy adományozók és – ahogyan fogalmazott – egyes “különleges érdekcsoportok”.

A 2018-as félidős választások “történelmi kihívást ” jelentettek.

A választás eredményeire kitérve Donald Trump megismételte a reggeli Twitter-bejegyzésében megfogalmazott véleményét: azok a republikánusok vesztettek, akik nem fogadták el az általa fémjelzett politikát. Megjegyezte: a szavazók “egyértelműen megfeddték” azokat a demokrata szenátorokat, akik Brett Kavanaugh főbíró kinevezése ellen voksoltak.

Hangsúlyos elismeréssel szólt a képviselőház várható elnökéről, Nancy Pelosi demokrata párti politikusról, dicsérve a kaliforniai politikus eddigi munkásságát. A sajtóértekezleten később is – újságírói kérdésekre válaszolva – dicsérte Pelosi tehetségét.

Az elnök hangsúlyozta: egyetért Nancy Pelosival, aki kedd este együttműködést és egységet sürgetett. Az elnök úgy fogalmazott: “csodálatos lehetőségek” nyílnak majd a kétpárti együttműködésre.

Példaként az egészségbiztosítási törvényt, vagy a gyógyszerárak korlátozásáról szóló megállapodást említette. Fontosnak mondta a kétpárti megállapodást az infrastrukturális beruházásokról is.

Trump hangsúlyozta, hogy a két pártnak muszáj együttműködnie a határok biztonságának biztosításában, kiállt az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése mellett, sőt, korábbi álláspontjától eltérőn szorgalmazta az együttműködést környezetvédelmi kérdésekben is. “Számomra rendkívül fontos a környezetvédelem” – szögezte le.

Kérdésre válaszolva Trump megismételte: nem volt semmiféle összejátszás oroszokkal a 2016-os amerikai elnökválasztás idején. Leszögezte: bármikor feloszlathatta volna a kampánycsapata munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló, Robert Mueller vezette különleges bizottságot, de nem tette.

Egy másik újságírónak válaszolva hangsúlyozta, hogy most sem áll szándékában feloszlatni a bizottságot, végezze csak tovább a munkáját, ő azonban szeretne ebből kimaradni.

“Szégyen és zavarba ejtő ez az ország számára” – fogalmazott, és megismételte korábbi álláspontját, miszerint a Mueller-bizottság tevékenységét összeférhetetlenségi tényezők is befolyásolják.

Nem minden újságírói kérdésre sikerült válaszolnia az elnöknek, amikor a CNN a riportere megpróbálta szembesíteni Donald Trumpot azon kijelentésével, hogy inváziónak nevezi azt, hogy pár ezernyi migráns tart az Egyesült Államok határai felé, akkor Trump elvesztette az önuralmát és egy durva, szörnyű embernek nevezte az újságírót.

(MTI, Yahoo News)

Fotónkon: Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Házban 2018. november 7-én, az elnöki ciklus félidejében tartott, úgynevezett félidõs kongresszusi választások másnapján. Az elõrejelzések szerint a Demokrata Párt megszerzi a többséget a szövetségi képviselõházban a Republikánus Párttól, a kormányzó republikánusok viszont növelik többségüket a szenátusban. Trump óriási sikernek nevezte a választások eredményét. MTI/EPA/Shawn Thew