Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Sosem volt még ilyen színes az amerikai időközi választás

Sosem volt még ilyen színes az amerikai időközi választás

Nagy változás előtt áll az amerikai politika a félidős választások után. Míg a szenátusban a republikánusoknak sikerült megtartaniuk, sőt növelniük is többségüket, a demokraták nyolc év után újra megszerezték a képviselőházat, ami azt jelenti, hogy Donald Trump a következő években már nem tudja akadálytalanul keresztülvinni törvényjavaslatait. Az arányokat tekintve az a forgatókönyv valósult meg, amit a közvélemény-kutatások előrejeleztek, ezúttal ilyen téren nem voltak meglepetések.

Bár az elnök neve egyetlen szavazólapon sem szerepelt, a választók kétharmada mégis úgy érezte, ez a választás is Trumpról szólt. Az elnök megosztó személyisége nagyjából 114 millió embert mozgósított – ez óriási részvételi arány a 2014-es 83 millióhoz képest. Azonban nemcsak Trump hatása volt érdekes az időközi választásokon, hanem az is, hogy milyen sokszínű lett a győztesek tábora: minden eddiginél több női, muszlim, bevándorló, őslakos és LMBTQ képviselőnek sikerült elnyernie az amerikai szavazók szimpátiáját.

Kék vagy piros hullám helyett szivárvány

A szenátusban és a képviselőházban minden eddiginél több hölgy hallatja majd a hangját – a jelenlegi adatok szerint 112-en. Ez az arány főként a demokratáknak köszönhető, ők a 276 férfi induló mellett 204 nőt is jelöltek – míg republikánusoknál 376 férfi jelöltre összesen 63 nő jutott. A Demokrata Párt okosan tette, hogy ennyi hölgynek adott esélyt, a választók 52 százaléka is nő volt. Néhány hölgyre különösen érdemes odafigyelni, hiszen győzelmükkel történetet írtak.

  • A 29 éves, demokrata Alexandria Ocasio-Cortez minden idők legfiatalabb női jelöltje, akit kongresszusi képviselővé választottak. A Puerto Ricó-i felmenőkkel rendelkező Ocasio-Cortez New Yorkban indult, ahol 78 százalékkal győzte le a republikánus Anthony Pappast, akit korábban volt felesége családon belüli erőszakkal vádolt. A fiatal képviselőnő a Bernie Sanders-féle irányvonalat képviseli: a lakhatást alapvető emberi jognak nevezte, szigorítana a fegyvertartáson, megfizethető egészségügyi ellátást és ingyenes felsőoktatást szeretne az Egyesült Államokban.

    A bronxi Ocasio-Cortez korábban pincérként is dolgozott. Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

  • A demokrata Debra Haaland Új-Mexikóban, a szintén demokrata, meleg Sharice Davids Kansasben nyert – ezzel ők lesznek az első két őslakos származású képviselők, akik bejutottak a szövetségi törvényhozó testületbe.

    Sharice Davids a republikánus vetélytársát, Kevin Yodert győzte le Kansasben. Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

  • A massachusettsi győztes, a demokrata Ayanna Pressley az első fekete női képviselőként vonul majd be a történelembe.
  • Először választottak meg muszlim nőket a képviselőházba: a palesztin származású, demokrata Rashida Tlaib hatalmas fölénnyel nyert Michiganben, a szomáliai származású Ilhan Omar pedig Minnesotában.

    Ilhan Omar. Fotó: MTI/AP/Hannah Foslien

A látványos női sikerek előzménye egyébként két eseményre is visszavezethető: először is Trump 2016-os megválasztására, aki számtalanszor tett szexista kijelentéseket már az elnöksége előtti időszakban is, illetve a szexuális zaklatással vádolt Brett Kavanaugh főbírói kinevezésére. Kavanaugh ügye a #metoo-mozgalomnak köszönhetően egy mai napig tartó vitatémának számít az Egyesült Államokban és olyanokat is mozgósított, akik egyébként nem érdeklődtek különösebben a politika iránt. (Ez nem csupán a demokrata oldalra igaz, hiszen a republikánus oldalon az is mozgósító erőként hathatott, hogy a főbírót vádló nők egyike, Judy Munro-Leighton beismerte, hogy hazudott.)

A nők által nyújtott kampányfinanszírozás is rekordokat döntött: jelenleg az összes adományozó 36 százaléka hölgy. A mostani félidős választás előtt

a demokrata női jelöltek kapták az eddigi legnagyobb összeget női adományozóktól, egészen pontosan 159 millió dollárt. Most történt meg először, hogy a nők több pénzt adtak a női demokraták kampányára, mint a férfiakéra, akiknek „csak” 148 millió jött össze.

A republikánusoknál ez a tendencia nem volt megfigyelhető: a nőktől összesen 90 millió dollárt szedtek össze a jelöltek, és ennek a pénznek is a többsége, 71 millió dollár, a férfiakhoz vándorolt.

A női jelöltek mellett az LMBTQ közösség is sikert aratott: megválasztották az Egyesült Államok első nyíltan meleg kormányzóját, mégpedig Colorado államban, ahol a demokrata Jared Polis került ki győztesként.

Mit jelent ez a 2020-as elnökválasztásra nézve?

„Az eredmények a várakozásoknak megfelelően alakultak, bár azt ki kell emelni, hogy a rekordmennyiségű kampánytámogatást megszerző demokraták képviselőházi többsége igencsak szűk az előző ciklusokhoz képest, amikor a republikánusok voltak ellenzékben – mondta a Zoom.hu-nak Varga Gergely, a Külügyi és és Külgazdasági Intézet vezető kutatója. – Ez stabilizálta Trump párton belüli pozícióját, így szinte biztos, hogy újra őt jelölik majd 2020-ban.” A szakértő elmondta, hogy a demokrata többség a képviselőházban azzal járhat, hogy újra előveszik majd Trump kétes adóügyeit és a választásokba történt orosz beavatkozás is napirenden marad majd az elkövetkezendő két évben.

„Ha megnézzük a választási térképet, érdemes megvizsgálni a középnyugati államokat, ahol a demokraták a korábbi választásokhoz képest előreléptek, és bizonyos körzetekben meg is tudták fordítani az eredményt – magyarázta Varga. – A következő elnökválasztásokon ezekben az államokban (mint például Michigan, Ohio, Wisconsin) biztosan kiélezett lesz majd a küzdelem.” Ezeket az államokat rozsdaállamok néven is szokás emlegetni, mert korábban hagyományos ipari övezetek voltak, ám az ipari krízis után érezhető volt a munkásosztálybeli szavazók elégedetlensége – közülük sokan Trumpra voksoltak 2016-ban.

„Emellett fontos még kiemelni Floridát, amely hagyományosan billegő államnak számít, ám itt most magabiztosan nyertek a republikánusok – mondta az elemző. – A másik meglepetést Texas okozta, ahol demokrata kihívója alaposan megszorongatta a győztest, Ted Cruzt.” A demokraták képviselőházi győzelme mérsékelt örömre adhat tehát csak okot a liberális szavazók körében, 2020-ban minden bizonnyal a mostanihoz hasonló szoros küzdelemre lehet majd számítani – mondta.

Borítókép forrása: MTI/EPA/Craig Lassig / A képen: Ilhan Omar