Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Sérti az uniós jogot a nemzeti mobilfizetési rendszer

Sérti az uniós jogot a nemzeti mobilfizetési rendszer

Az Európai Bíróság szerdán hozta meg elmarasztaló ítéletét.

A nemzeti mobilfizetési rendszernek magyar állami irányítás alatt álló vállalkozás
általi kizárólagos üzemeltetése ellentétes az uniós joggal – hozta meg az ítéletét az Európai Unió Bírósága. E szerint ha a szolgáltatás általános gazdasági érdekűnek minősülnek, ennek működtetése nem tartható fenn egy állami monopólium számára.

Az ítéletről szóló közlemény emlékeztet rá, hogy Magyarországon 2014. július 1-je óta a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. – amely a magyar állam kizárólagos tulajdonában van – működteti a nemzeti mobilfizetési rendszert, amely rendszer használata kötelező a közterületi parkolási, a közúthasználati és a személyszállítási díj, valamint az állami szervezetek által nyújtott egyéb szolgáltatásokhoz kapcsolódó díj mobilfizetése esetén. E szolgáltatások nyújtói lényegében kötelesek a nemzeti mobilfizetési rendszeren keresztül biztosítani az ügyfelek e szolgáltatásokhoz történő hozzáférését.

Ugyanakkor mivel a Európai Bizottság azt állapította meg, hogy az itthon elfogadott nemzeti mobilfizetési rendszer jogellenes állami monopóliumnak minősül, és így sérti a szolgáltatásokról szóló irányelvet, a letelepedés szabadságát és a szolgáltatásnyújtás szabadságát is. Éppen ezért indított kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetet a EB a Európai Bíróság előtt. Ezen ügyben született meg szerdán az említett ítélet.

Borítókép: MTI Fotó, Mohai Balázs